AIRE "Hemos traído el vacío... todo esto lo haremos con el pan, haremos choripanes." ROSANA PÉREZ "Es una manera de reunirnos y de salir de los pisos también." Els usuaris de les barbacoes són majoritàriament famílies nombroses formades per més de quatre membres. OSVALDO HURINCH "Dado que aquí viene el 70% de immigrantes y, como immigrantes han vuelto muchos a sus países por la situación económica, aquí ha bajado en un 20, un 30 por ciento la afluencia de gente aquí en el parque. Notamos también el tiempo." Tot i la baixada de l'afluència, cada dia passen unes 30 persones per les graelles del parc i, de fet, moltes famílies hi arriben a primera hora per assegurar-se el foc. MARIANA ALEXANDRA LLONITA "Hemos venido aquí a las 7 de la mañana para celebrar mi cumple y el de mi hermana." ESTRELLA VITERI "Hemos llegado a las 6 de la mañana, 6 y media más o menos. Habían unos cuatro y tuvimos que arrastrarnos por debajo para entrar aquí, porque todo estaba cerrardo." Per assegurar el correcte funcionament de les barbacoes, Fedelatina, l'associació que gestiona aquest servei, cobra uns vuit euros entre setmana, i els caps de setmana i festius uns 12 euros, per torn. Alguns usuaris es queixen que el preu és abusiu i creuen que les instal·lacions es podrien millorar. ESTRELLA VITERI "No está en condiciones, porque las parrilas están todas sucias y por eso las moscas vienen." El parc disposa d'unes 15 barbacoes que fumegen cada dia a bon ritme.

Una mitjana de 30 persones fan servir cada dia aquestes 15 barbacoes. Però els caps de setmana la xifra augmenta fins més enllà dels 300 usuaris. Tot i les cues que es fan cada matí davant les graelles, el nombre de visitants s’ha reduït entre un 20 i un 30% respecte a l’estiu anterior. El perfil de l’usuari habitual respon a famílies nombroses, de més de quatre membres, que acostumen a passar tot el dia gaudint del parc.

Les famílies més previsores acostumen a arribar al Parc de la Trinitat abans de les set del matí per poder reservar graella. Saben que sempre hi ha força cua per aconseguir un foc i que qui arriba primer pot escollir taula amb tranquil·litat.

Les barbacoes del Parc de la Trinitat estan gestionades per la Federació d’Entitats Llatinoamericanes de Catalunya (Fedelatina), una entitat sense ànim de lucre que cobra vuit euros entre setmana i 12 els cap de setmana per l’ús de les instal·lacions. Alguns usuaris habituals creuen que el preu és elevat i que, ja que se’ls obliga a pagar-lo, l’entitat gestora hauria de millorar-ne el servei de neteja i manteniment.

Les barbacoes es van construir el 2008, quan es va remodelar el Parc de la Trinitat, ubicat dins del nus viari de les rondes. Des de llavors, l’afluència de públic ha estat constant, tot i que enguany s’hi ha registrat una baixada d’usuaris. Dos factors han estat clau. D’una banda, el temps no ha acompanyat gaire aquest estiu; i de l’altra, hi ha la crisi econòmica. Segons Fedelatina, el 70% dels usuaris de les graelles són immigrants llatinoamericans. Molts d’ells, en quedar-se sense feina per la situació econòmica actual, han decidit tornar al seu país.