JOAN-MARC PASSADA Fundació Reeixida "Aquesta assenyala el dol i la lluita a ultrança amb el negre. La creu de Santa Eulàlia, en record a la bandera de tots els regiments de Barcelona. I l'estrella que representa l'Estat fan convergir modernitat i tradició."

En el marc de la celebració del Tricentenari, aquest dimarts al Museu d’Història de Catalunya, s’ha presentat un nou símbol, que representa la lluita popular i l’esperit de l’època. Es tracta d’una bandera negra, que s’inspira en dues banderes històriques de la Guerra de Successió: la bandera de Santa Eulàlia i la bandera negra de dol.

La bandera negra ha estat dissenyada per la Fundació Reeixida i està composada per una creu en aspa blanca al centre i un estel de cinc puntes. La creu s’inspira en la creu del martiri de santa Eulàlia. El fons negre simbolitza el dol mentre l’estrella també de color blanc representa la lluita per aconseguir un estat propi .

La Fundació Reeixida també ha iniciat una campanya que convida als ajuntaments catalans a que pengin la bandera el proper 11 de setembre. De moment, s’hi han adherit sis consistoris, com el d’Igualada.

Pels creadors, la bandera es pot utilitzar actualment com un element més a favor de la independència.