Els lladres esperaven pacientment fins que la víctima marcava el codi PIN per treure diners. Llavors s'apropaven al caixer i, amb l'excusa de demanar signatures o almoina per una associació de sord-muts, interposaven una carpeta entre la víctima i la pantalla per distreure-la. JOSEP ANTONI LÓPEZ, sotscap de l'àrea d'investigació criminal dels Mossos d'Esquadra a Barcelona "En el moment en què la persona està fent aquest acte tant íntim de treure diners, es veu envoltada per dos o tres persones i fins i tot si en algun moment aquesta persona volia desfer-se dels actors, doncs una empenta li donaven." Els lladres actuaven amb molta rapidesa i, un cop aconseguit els diners, deixaven que la víctima recuperés la targeta i fugien del lloc. Els Mossos han batejat el "modus operandi", del qual fins ara no es tenia constància a Barcelona, amb el nom de "scaliping", que en argot borsari significa vendre i comprar ràpidament. Els lladres van aconseguir 18.000 euros en 39 robatoris amb aquest mètode, 37 dels quals a Barcelona capital. La gent gran era la víctima principal. "Majoritàriament eren persones d'edat avançada que les dificultats de l'operativa amb noves tecnologies feia més complicat prémer el botó vermell com qualsevol de nosaltres podria fer, cancel·lar l'operació i recuperar la targeta sense que s'arribés a consumar el fet delictiu, però ells triaven també les víctimes". Fins al moment s'han detingut nou persones, dos de les quals són menors. Tots els arrestats van passar divendres a disposició judicial i el jutge va decretar l'ingrés a presó per a un d'ells. La resta van quedar en llibertat amb càrrecs. L'operació segueix oberta i no es descarten més detencions.

El funcionament d’aquesta nova manera d’actuar, que en l’argot policial es coneix com a mètode “scalping, consistia a detectar persones que estaven operant en caixers automàtics i esperar-se a que marquin el número PIN. En aquest moment dues persones es col·locaven a banda i banda de la víctima i, una d’elles, posava una carpeta al davant la pantalla mentre esgrimia un document d’una associació de sordmuts fraudulenta amb l’excusa de de demanar una signatura o almoina.

Els lladres aprofitaven el moment de confusió per teclejar damunt la pantalla i sol·licitar l’import màxim permès de la entitat bancària amb la mateixa mà que aguantaven el paper o la carpeta, una quantitat que oscil·lava entre els 300 i els 600 euros en funció de cada entitat bancària. Després intimidaven la víctima perquè s’allunyés del caixer, cosa que feia quan recuperava la targeta. Moments després, els lladres agafaven els diners  i abandonaven ràpidament el lloc.

A més de la intimidació i la situació de confusió que es crea els investigadors també han pogut acreditar que, si la víctima no deixava el caixer en el moment que convenia als lladres, l’apartaven amb empentes o s’hi posaven al davant de manera insistent, en espera de poder agafar els diners.

Un model exportat

La investigació es va iniciar el mes de setembre de 2014 quan la Unitat Territorial d’Investigació de Barcelona va tenir constància  que s’estava produint un augment significatiu d’aquesta modalitat delictiva. Fins aleshores no era una activitat de la qual es tingués constància que s’estigués donant, ni a Barcelona ni en altres poblacions de l’àrea metropolitana. Es tracta d’un nou “modus operandi” a casa nostra però que els investigadors han comprovat que sí que es produeix a països com Portugal i Itàlia.

En el decurs de la investigació els policies van constatar que el grup tenia una gran mobilitat geogràfica i el seu àmbit d’actuació abraçava poblacions com Barcelona, Sant Cugat del Vallès, Vilanova o Sitges, tot i que la pràctica totalitat dels 39 delictes que se’ls imputen els havien comès a Barcelona. Els investigadors van poder identificar 20 persones relacionades amb els fets, cinc de les quals eren menors.

Fins al moment s’han detingut nou persones i no es descarten més detencions ja que la investigació continua oberta. El valor total de diners sostrets en els 39 fets que se’ls imputen és de 18.000 € tot i que aquesta xifra podria ser molt superior. Els detinguts són set majors d’edat, quatre homes i tres dones, de nacionalitat romanesa, d’edats compreses entre els 19 i els 22 anys, i dos menors d’edat, de la mateixa nacionalitat. Els detinguts van passar a disposició judicial divendres i el jutge va decretar l’ingrés a presó per a un d’ells i la resta van quedar en llibertat amb càrrecs.