Boira al Vallès el gener de 2018

La pluja del cap de setmana i el cel més clar de la nit de diumenge a dilluns van afavorir la formació d’extensos bancs de boira, tant a l’interior de Catalunya i les valls pirinenques, com a la depressió del Vallès-Penedès, al prelitoral.

Es tractava d’un tipus de boira que es coneix amb el nom de boira de radiació, que es forma a causa del refredament de la capa d’aire en contacte amb la superfície del sòl, més freda. Quan aquest refredament es produeix en un context d’humitat elevada n’implica sovint la condensació del vapor d’aigua en gotetes d’aigua que generen, i fan visible, els  bancs de boira.

L’animació que il·lustra aquesta notícia mostra com la boira del Vallès s’escola tot resseguint la vall del Besòs. Un fet que crida l’atenció és que, malgrat que la boira s’escola avall cap a Sant Adrià de Besòs i Barcelona,  tan sols aconsegueix avançar alguns centenars de metres abans de fondre’s. La causa n’és l’augment de la temperatura que experimenta durant el descens, que implica una disminució de la humitat i, per tant, de les condicions òptimes per a la condensació del vapor d’aigua.

El banc de boira del primer dia laborable després de les vacances de Nadal va ser fotografiat per nombrosos observadors que van compartir-ne les imatges a les xarxes.

Entre les diverses imatges destaca la que ens va fer arribar l’usuari @cuspgs  des del massís del Montseny. La fotografia va ser realitzada a la mateixa hora que la càmera de betevé capturava la boira des de Montjuïc.

A continuació compartim d’altres fotografies de la boira que ens han arribat a través de Twitter: