Amb 16.191 tones el 2014, la quantitat d’aliments distribuïts pel Banc va crèixer un 13,91% respecte de l’any anterior. Si ho comparem amb les dades de 2010, l’increment és més acusat, del 96,37%. La recuperació d’aliments ha estat la via d’entrada amb més pes, 7.266 tones, i ha registrat un increment molt notable respecte a les tones de 2013. Les donacions han davallat lleugerament, passant de les 4.914 tones de 2013 a les 4.858 de 2014.

Els aliments recollits van arribar a 359 entitats, de les quals 128 eren pàrroquies, 45 eren altres entitats catòliques, 39 eren centres de Càritas i 39 eren associacions socials. En total, es van poder atendre 152.489 persones en situació de vulnerabilitat, una xifra molt més elevada que les 57.381 ateses el 2008, just a l’inici de la crisi.

7.266 tones d’excedents convertides en solidaritat

La recuperació d’aliments representa el 60% del menjar gestionat pel Banc. Per exemple, una quarantena de majoristes de Mercabarna hi van aportar 588.161 quilos de fruites, verdures i hortalisses. L’aprofitament d’excedents també es duu a terme fent suc de fruita retirada. El Banc dels Aliments també coordina la recollida d’excedents de supermercats com els de les cadenes Alcampo, Carrefour, Eroski o Mercadona.

El Gran Recapte representa el 68% de les donacions

La campanya del Gran Recapte és, sens dubte, el puntal de les donacions al Banc dels Aliments. En la darrera edició, el 28 i 29 de novembre, es van recollir 3.309 tones de menjar a la província de Barcelona. Lluny queden les 139.650 tones aconseguides en la primera edició de la campanya, el 2009. A més, la iniciativa estiuenca La fam no fa vacances va sumar 80.000 quilos.