A Catalunya cada persona malbarata 35 quilos d’aliments cada any. Gràcies als esforços del Banc dels Aliments el 2022 es van poder reaprofitar 11 milions de quilos de productes que haurien anat a la brossa per poder-los destinar a col·lectius vulnerables. Bona part, recuperats dels supermercats col·laboradors (que van recollir 4.000 tones de productes no venuts) i també excedents de Mercabarna (1.000 tones de fruita i verdura).

El malbaratament alimentari és un problema cabdal, inclòs en l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, ja que el 33 % dels aliments produïts al món acaben a les escombraries. Això passa mentre a Catalunya una cinquena part de la població està en risc de pobresa. El reaprofitament del menjar és, a més, una mesura important per reduir l’impacte mediambiental i contribuir a la sostenibilitat.

Campanya sobre el malbaratament alimentari

Per conscienciar sobre les conseqüències d’aquest fenomen, el Banc dels Aliments ha editat la guia ‘Jo aprofito, no malbarato’ amb consells, trucs i idees per reduir el malbaratament alimentari i aconseguir una alimentació més sostenible i saludable a casa, a la feina i a les escoles.