No és habitual que la bandera vermella onegi a les platges de Barcelona i imatges com aquesta no són gaire freqüents durant l'estiu. Però cal tenir clars els perills que comporta aquesta senyalització. Pot alertar de fortes onades, de corrents marítims o fins i tot d'una mala qualitat de l'aigua, però en tots els casos indica que el bany està totalment prohibit, i no és una recomanació. MONTSE FONT cap del Servei de Gestió d'Emergències "Les persones que tenen problemes amb la bandera vermella són les persones més joves, que són més valentes i es veuen més capacitades en aquestes situacions. No només exposes la teva vida quan et banyes amb bandera vermella, sinó que exposes la vida dels socorristes." La Creu Roja treballa conjuntament amb els altres cossos de vigilància de les platges, però ells són els qui tenen el contacte més directe amb els banyistes. Aquesta temporada a les platges catalanes han augmentat un 27% els avisos preventius, la seva tasca principal. LORENA CATIVA cap d'Instal·lació de la platja del Somorrostro "Lo que hacemos nosotros es acercarnos a cada uno de ellos, explicarles por qué hay una prohibición del baño, recomendarles que no es bueno realizar el baño y pedirles que desalojen el agua." Però més enllà de la pedagogia, poca cosa més poden fer. Qui s'encarrega de les sancions és la Guàrdia Urbana. Vigila per terra i també a bord d'aquesta embarcació, La Guaita. Des d'aquí estan molt pendents dels qui es fiquen a l'aigua amb bandera vermella però també dels usuaris que salten des dels espigons. Quan detecten conductes imprudents procedeixen a actuar. DAVID BLANCA caporal del Grup de Platges "Primer, s'avisa i si això no es compleix llavors sí que anem cap allà l'identifiquem i procedim a denunciar-lo amb una multa de 1.125 euros." "Però tots aquests consells a vegades són difícils de seguir al litoral barceloní perquè les platges de la ciutat són força tranquil·les. De fet, en més del 80% de les jornades de platja oneja la bandera verda i això fa agafar confiança als banyistes." FRANCO BATISSATTI "Me gusta nadar y creo que sé nadar bastante bien. Las alertas aquí son más de precaución, però siempre es bueno hacerle caso." RODOLFO LEVIN "Absolutament, per mi és molt important. Ho tinc molt en compte. Si hi ha bandera vermella s'ha acabat, no hi vaig." Amb força probabilitats serà el que hauran de fer els banyistes a partir de demà. Serà un dels pocs dies a l'any que, segons preveu Protecció Civil, aquesta bandera canviarà de color.

Respectar la senyalització de la platja no està renyit amb gaudir d’un bon bany. Això sí, un bany amb totes les garanties de seguretat. En cas que els usuaris de la platja no facin cas de les banderes i d’altres senyalitzacions és quan comencen els problemes.

La bandera vermella no és freqüent a les platges del litoral barceloní, però tal com explica Montse Font, cap del Servei de Gestió d’Emergències de Protecció Civil, “cal que els banyistes tinguin en compte que indica la prohibició total del bany.” Font diu que sobretot el col·lectiu de joves, “que se senten més valents i confien en les seves capacitats” són el perfil de persones que habitualment se salta la norma.

La gent gran, en canvi, és la que pateix més accidents tant a la platja com a l’aigua però estan relacionats amb altres patologies associades que ja pateixen anteriorment. De fet, de les 13 víctimes mortals que hi ha hagut aquest estiu a les platges catalanes, 12 han estat persones d’edat avançada que es banyaven amb bandera verda, i només 1 d’elles ha estat una persona que va incomplir la normativa i s’estava banyant amb bandera vermella.

Per evitar incidents, els socorristes de la Creu Roja fan una tasca preventiva molt important a les platges catalanes. Aquest estiu han augmentat en un 27% els avisos previs, una xifra que es deu a la major afluència de gent a les platges, i gairebé la totalitat dels banyistes fan cas d’aquestes indicacions. Els avisos més freqüents són per a banyistes cansats o fora de la zona de bany, i avisos a persones que es troben vora de les roques i els espigons.


Multa per no complir amb la normativa

Més enllà dels avisos preventius, però, la Creu Roja no pot fer gaire més. Qui té la potestat de sancionar els banyistes que incompleixen la normativa és la Guàrdia Urbana. El cos vetlla per la seguretat dels usuaris amb patrulles de terra i també a bord de La Guaita. Des d’aquesta embarcació poden detectar conductes incíviques a l’aigua, com per exemple els banyistes que no respecten les banderes indicadores de l’estat de la mar. En cas que sigui així la patrulla emet un avís previ i, si la persona no en fa cas, es procedeix a denunciar-lo i a sancionar-lo. La multa té un cost de 1.125 euros.