El pailebot Santa Eulàlia ha tornat al moll de la Fusta després de gairebé dos mesos en dic sec a les drassanes del moll de Catalunya. Durant aquest temps s’ha tornat a posar aquest vaixell centenari a punt per continuar participant en diferents projectes educatius i activitats ciutadanes vinculats al mar.

Posada a punt anual

Cada any s’aprofita l’aturada de les seves activitats per fer les reparacions i millores que l’inspector de Capitania Marítima hagi indicat. El pailebot va ser adquirit en subhasta el 1997 pel Museu Marítim de Barcelona i el 2010 la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya el va declarar Bé Cultural d’Interès.

El pailebot, avarat amb èxit

L’avarada d’un vaixell és un procés lent i complicat ja que s’han de fer tots els passos coordinats i sense presses.

El patró del pailebot, Francisco Pacheco, explica que “a l’hora d’avarar el pailebot primer es retiren les bastides i els cables que s’han fet servir durant les tasques de reparació. A continuació movem el vaixell a través d’una tarima que el situarà en un fossat que, molt a poc a poc, el baixarà de nivell fins que la part que normalment està submergida contacti amb el mar”.

La fase més delicada

La part del vaixell que queda submergida es coneix com a obra viva. Aquesta part la deixen uns 20 minuts en contacte amb el mar per comprovar que tot estigui en condicions i que no hi hagi cap entrada d’aigua que sigui anormal. Aquesta fase, segons Pacheco, “és de les més delicades ja que, si es comprovés que entra més aigua del normal, s’hauria de tornar a posar el vaixell en dic sec i reparar les zones per on entra l’aigua”. Aquest extrem, però, recorda el patró del Santa Eulàlia, no s’ha produït mai.

Preparat per acollir visitants

Una vegada comprovat que el pailebot està en condicions és hora de tornar-lo al seu lloc habitual, al moll de Bosch i Alsina. Per fer-ho compta amb l’ajut d’una llanxa que el deixarà en la posició correcta per enfilar la tornada al seu lloc habitual, on tothom qui hi estigui interessat ja el podrà visitar.