El Consell Plenari de Ciutat Vella va aprovar, per unanimitat, que les medalles d’honor per a aquest 2020 anessin a parar a Macrina Alcedo Reconsal i a l’Associació de Veïns de la Barceloneta. A Macrina Alcedo Reconsal se li reconeix la implicació com a activista pels drets de les persones amb bagatge migratori i referent de la comunitat filipina. El guardó a l’associació de veïns ha tingut en compte els 50 anys de l’entitat com a capdavantera de la lluita veïnal i com a peça fonamental en la cohesió de la defensa dels drets ciutadans.

“Va ser una sorpresa molt gran”

L’Associació de Veïns de la Barceloneta no s’esperava aquest reconeixement. “Amb molta sorpresa, la veritat, perquè clar no pensàvem que seríem recompensats amb això. Pensàvem que per ser tan crítics sempre ens tindrien a l’altre costat i va ser una sorpresa molt gran”.

L’entrega encara no té data

El lliurament de les medalles d’honor es farà a finals d’any si la crisi sanitària ho permet. Hi haurà un reconeixement al sector que més ha lluitat contra el coronavirus amb l’entrega de diverses medalles i també rebran el guardó 20 entitats o persones a títol individual a proposta dels 10 districtes.

Una entitat amb mig segle de vida

L’Associació de Veïns de la Barceloneta fa 50 anys que està immersa en les lluites dels veïns del barri: la manca d’habitatge, la inseguretat, el soroll, l’allau de turistes, etc. La Carmen Piera, vicepresidenta de l’entitat, assegura que tot i les dècades passades, les lluites segueixen vigents. “El que s’està demanant ara ja es demanava fa 35 o 40 anys. Hi ha demandes que són sempre les mateixes. Els pisos il·legals, la delinqüència, l’incivisme, la neteja, la seguretat”.

Evitar la desaparició del barri

L’entitat ha estat present en les reivindicacions que s’han fet al barri per millorar la vida dels veïns. Una d’aquestes lluites és la resistència a desaparèixer a causa de la pressió turística i l’increment dels pisos turístics il·legals. “El fet que els pisos de lloguer són molt cars pel problema del turisme i l’altra vessant, la gent no vol estar en un pis de 35 metres quadrats o de 30, vol estar en un pis més gran”.