El vandalisme i el saqueig d’establiments han protagonitzat les macrobotellades de les dues darreres nits de la Festa Major de la Mercè. El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, diu que els preocupa el fenomen i assegura que les persones que participen en aquestes trobades i cometen actes incívics “són molt joves“. Per la seva banda, el director de Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, ha explicat que es tracta de “grups reduïts de persones” i que “són delinqüents oportunistes” que, sense la botellada, no tindrien l’empara del grup de gent que dificulta el dispositiu policial.

De fet, aquesta última nit, la policia catalana ha pogut detectar aquests col·lectius a través de l’ús de drons. Les imatges, que han estat seguint des del centre de control, els han permès actuar o detenir els individus quan se separaven de la massa de gent o intentaven perpetrar un acte il·lícit.

Tres nits i tres escenaris diferents

Després d’una primera nit amb 15.000 persones que es van concentrar a l’avinguda de la Reina Maria Cristina i que van ser desallotjades sense incidents destacables, es va produir un “salt d’escala”. L’alcaldessa, Ada Colau, va qualificar així el que va succeir entre la nit i matinada del divendres a dissabte, amb 40.000 persones a tocar de la plaça d’Espanya.

Per això, per a la tercera nit de festes, la Guàrdia Urbana i els Mossos van dissenyar un dispositiu conjunt que va blindar la plaça d’Espanya. L’objectiu era “prevenir i detectar els il·lícits penals”. Un blindatge que es repeteix la nit de diumenge a dilluns, l’última de festes.