Escolta aquesta notícia

Les pel·lícules i les sèries ajuden a conèixer noves realitats, però no sempre les mostren de manera fidedigna. És el que pensen Jordi Conill Salomé i Joel Majem, dos integrants del Cup of TEA, un pòdcast de l’IDAPP i betevé, que lamenten que els personatges amb trastorn de l’espectre autista (TEA), sovint, es presenten carregats d’estereotips. Tot i que ambdós reconeixen que està havent-hi un canvi en la representació del TEA en la ficció, asseguren que moltes pel·lícules i sèries encara mostren les persones amb aquest trastorn com gent “amb altes capacitats, però socialment incompetents”.

The big bang theory, un exemple de mala praxi

Al betevé directe han explicat que la sèrie nord-americana The big bang theory n’és un exemple. El seu protagonista és Sheldon Cooper, un físic teòric “antipàtic”. Tant el Jordi com el Joel consideren que aquest personatge recull “els pitjors estereotips” d’algú amb TEA per “riure-se’n”. A més, critiquen que dona la imatge d’un “superheroi”, excel·lent en algun camp.

El Jordi assegura que no se sent ofès per aquesta representació perquè la troba “massa llunyana”. El Joel, en canvi, confessa que li molesta que la gent associï aquest personatge al seu trastorn. Segons Gabi Santos, psicòleg de l’IDAPP, “fa servir la simptomatologia del TEA, que és molt dolorosa, per fer humor“.

Personatges que representen el que són

Una de les reivindicacions dels integrants del pòdcast Cup of TEA és que siguin persones amb TEA les que representin personatges amb aquest trastorn. “Això millora la representació de l’autisme, però també els guions i la construcció dels personatges”, asseguren, i afegeixen que “hi ha coses que una persona neurotípica no és capaç de fer, perquè el seu cervell funciona diferent“.

As we see it (Amazon Prime, 2022) explica la vida de tres companys de pis amb TEA i, segons el psicòleg de l’IDAPP, “reflecteix perfectament les seves dificultats quotidianes” perquè els actors tenen TEA.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a