El sindicat Metges de Catalunya alerta que les cues que ja s’estan veient en alguns centres d’atenció primària de Barcelona aniran a més les properes setmanes i mesos. El motiu, expliquen, és que la demanda de cites per veure el metge de capçalera ha augmentat molt des que s’han recuperat les visites presencials i és molta la gent que desestima la via telemàtica i opta per anar directament al taulell. Però el problema va més enllà, diu el sindicat. Segons el vicesecretari general de Metges de Catalunya, David Arribas, les llistes d’espera per veure el metge estan creixent.

“Ara tenim un mes de llista d’espera i el que és esperable és que ben aviat en siguin dos, tres i quatre”, assegura Arribas. “Quan arribi l’epidèmia de grip pot ser un caos. Tindrem una pressió assistencial majúscula”, afegeix. El problema, diu, és que no hi ha prou metges, “que vehiculen entre el 65 i el 70 % de les consultes”, per atendre totes les peticions de visites en un context en què “encara hi ha molta feina afegida per la covid-19”.

Els usuaris perden la paciència

Les dificultats per aconseguir una cita amb el metge ja causen indignació entre molts usuaris que fa mesos que no poden visitar-se. És el cas d’en Manel Carrere, usuari del CAP Horta, que és asmàtic i no pot fer les visites de seguiment pertinents per la seva malaltia crònica. “Fa un any que estic sense veure la meva metgessa. Et diuen que ja et trucaran però no ho fan”, ha denunciat a betevé. Critica el sistema per aconseguir cita. “Un administratiu té la potestat de decidir si un metge et visita o no. Han acabat amb la sanitat universal”, conclou.

Cues per accedir al CAP Horta

La Coordinador d’Usuaris de la Sanitat ja va denunciar la nova figura de l’administratiu perquè, creu, resta privacitat als pacients i té la potestat de decidir qui fa la visita, si el metge o el personal d’infermeria, o bé si no és necessària. El Departament de Salut els va incorporar per alleugerir metges i infermers de tasques burocràtiques i que es puguin dedicar exclusivament a l’atenció assistencial. Segons Metges de Catalunya, en el context actual, Salut hauria de prioritzar la contractació de metges i no altres perfils professionals.