(ACN) Les visites relacionades amb malalties de transmissió sexual van augmentar un 15 % el 2018 al centre Drassanes – Vall d’Hebron, un dispositiu especialitzat en patologies infeccioses. Així ho ha destacat el cap del Servei de Malalties Infeccioses del Vall d’Hebron, el doctor Benito Almirante, en una visita a les instal·lacions que el Centre de Salut Internacional i Malalties Transmissibles Drassanes – Vall d’Hebron va estrenar al maig i que la consellera de Salut, Alba Vergés, ha visitat aquest dimecres. El doctor Almirante ha assenyalat que les malalties o infeccions de transmissió sexual (ITS) han tingut un increment “continuat” i “notable” en l’última dècada. En el programa d’atenció d’aquestes malalties, el centre ofereix una consulta específica, Drassanes Exprés, perquè aquelles persones que hagin tingut pràctiques sexuals de risc però sense símptomes de malaltia puguin accedir a un circuit de diagnòstic ràpid i, en cas necessari, d’accés precoç al tractament. El centre també ofereix medicina del viatger i tractament i prevenció de la tuberculosi.

El centre va realitzar un total de 77.883 visites el 2018: d’aquestes, 35.305 van ser relacionades amb malalties de transmissió sexual, 24.051 van correspondre a salut internacional i medicina del viatger i 18.527, sobre tractament i prevenció de la tuberculosi.

La mobilitat afavoreix les malalties de transmissió sexual

Sobre les malalties de transmissió sexual, el doctor Benito ha atribuït l’augment de les ITS sobretot a Barcelona al moviment de persones a la ciutat i al fet que hi hagi grups de risc que no estan tan identificats com d’altres, com joves que mantenen relacions esporàdiques. La coordinadora d’Infermeria del centre, Montserrat Llinàs, ha destacat que detecten sobretot clamídies, gonorrea, herpes i sífilis.

En aquesta àrea, també s’ha administrat la PrEP (profilaxi de la infecció pel VIH preexposició en persones amb alt risc de contagi) en una prova pilot. En l’actualitat es continuen controlant un total de 84 usuaris.