Les xinxes de llit fan entre 1 i 5 mil·límitres, viuen als mobles vells i sobretot als matalassos i capçals dels llits. La seva dimensió les fa difícils de localitzar, tot i que deixen rastre. EDUARD DURANY gerent tècnic Anticimex Espanya "Encara que no veiem l'animal en si, podem veure petites taques al voltant dels capçals, al matalàs mateix . I el segon fet que pot detectar la presència de xinxes són les picades." Unes picades que causen irritació a la pell i molta picor, però que només noten el 75% de les persones. La població de xinxes prolifera i en la darrera dècada el nombre de casos detectats ha augmentat un 170%. Una de les principals fonts d'entrada són els equipatges dels viatges. "Sobretot últimament els últims anys les portem amb nosaltres durant els viatges que fem a altres parts del món. Anem a un lloc on hi hagi xinxes, aquesta xinxa passa a la maleta i la maleta passa a dins de casa." Per combatre-les aquesta empresa especialitzada usa una tècnica sense insecticida i basada en la injecció de calor. Creen un habitacle artificial on s'hi tanquen els mobles contaminats durant 4 hores i s'exterminen tots els insectes. I pels racons inaccessibles s'aplica vapor sec a 180º a les zones infectades. Contràriament al que es pugui pensar, la presència de les xinxes no té res a veure amb una qüestió d'higiene. "Res a veure la netedat d'una casa amb el fet que hi hagi xinxes. Bàsicament perquè els xinxes s'alimenten de sang, s'alimenten dels humans. No depenen que l'entorn sigui net o brut. Mentre hi hagi humans allà hi haurà xinxes." Per evitar la presència de xinxes es recomanen no deixar l'equipatge a prop dels llits i no usar un insecticída normal, ja que podríem multiplicar la plaga.

Detectar la presència de xinxes a casa pot resultar difícil ja que fan entre un i cinc mil·límetres. Tampoc no es deixen veure sovint, ja que aquests insectes acostumen a sortir a menjar de nit i dos cops per setmana. S’alimenten de la sang humana i, per això, s’allotgen als llits i les zones properes.

Per trobar proves de la seva activitat s’han de buscar taques a llocs com al voltant dels capçals del llit o als matalassos. Un altre clar indici són les picades, tot i que només el 75% de la població pateix una reacció a la pell. Si es produeix, causa molta irritació i picor.

Les empreses de control de plagues asseguren que en els darrers 10 anys ha augmentat un 170% els casos detectats. El motiu principal és l’augment del nombre de viatges que realitzem. Les xinxes aprofiten les nostres maletes com a mètode de transport. Per aquest motiu es recomana no deixar l’equipatge ni sota i damunt del llit, així com tampoc a les zones properes.

També l’entrada de mobles vells del carrer o de segona maàpot ser una font de contaminació. Una altra raó de la proliferació d’aquests insectes és que s’estan immunitzant als insecticides casolans. De fet, els experts recomanen combatre’ls contractant una empresa de control de plagues, ja que asseguren que usar aquest tipus de productes pot ser contraproduent i pot, fins i tot, multiplicar la plaga.