2.498, gairebé 2.500. Aquesta és la xifra de denúncies que l’any passat els Mossos d’Esquadra van rebre per agressions i abusos sexuals a Catalunya. El 2019 va ser el pitjor any en aquesta matèria, ja que és quan la policia ha rebut més denúncies: 961 per agressions sexuals i 1.531 per abusos sexuals. Ara bé, si comparem les xifres amb dades del 2015, s’ha produït un augment de les denúncies de gairebé el 50 % (47,9 %). Si el 2015 se’n van presentar 1.689, l’any passat van ser-ne 2.498, com s’ha dit anteriorment.
Això no significa necessàriament que hi hagi hagut més casos, ja que s’estima que un 80 % dels fets de violència sexual no arriben a la policia perquè la víctima no els denuncia. Segons la sotscap de la Divisió d’Investigació Criminal, Marta Fernández, aquest fet té diverses causes, com ara el trauma posterior que pateix la víctima, la por de no ser creguda, la vergonya envers la seva família, el linxament social que pot rebre i, fins i tot, segons Fernández, “hi ha situacions i casos que no sap que ha estat víctima d’un fet delictiu. Hi ha poc coneixement del fet”, remarca.
Quan denuncia la víctima?
Tot plegat, fa que la víctima trigui a anar a comissaria. Segons la policia, una mica més de la meitat de les dones víctimes (el 53 %) hi van el mateix dia o l’endemà dels fets, però l’altra meitat (el 47 %), ho fan passades les 24 hores. Fins i tot hi ha casos que esperen mesos i anys a fer-ho. Això passa sobretot amb les víctimes d’abusos familiars i les menors de 16 anys.
On es cometen els fets?
Si ens fixem en els llocs on es cometen les agressions i els abusos sexuals, segons dades dels Mossos d’Esquadra, el 8 % passen dins d’establiments d’oci; la tercera part, al carrer; i, la majoria, el 48 %, dins de domicilis, cosa que pot explicar que els autors són coneguts per la víctima en més del 60 % dels casos.
Vista la situació, els Mossos engegaran una nova unitat especialitzada en la violència sexual, que va anunciar aquest dimecres el conseller d’Interior, Miquel Buch, al Parlament. L’objectiu de la Unitat, segons ha explicat el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, és “donar un àmbit de confiança, confortabilitat i seguretat” a la víctima i millorar així l’enfocament de la investigació.
La nova Unitat, on treballaran 30 persones formades, s’ha presentat en la Jornada sobre delictes contra la llibertat sexual, que s’ha celebrat aquest dijous i que han organitzat els Mossos d’Esquadra i l’Institut Català de la Dona.