En els últims 13 anys, a Barcelona s’han registrat dos períodes en què les agressions sexuals han pujat any rere any. Del 2003 al 2007 van passar de les 115 a les 190. Un augment que encara és més considerable entre el 2012 i el 2016, quan les agressions sexuals van créixer un 36 %. Dins d’aquesta xifra hi ha inclosa la violència entre parelles o familiars però el president de la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere de l’Hospital Clínic, Manel Santiñà, alerta que és poc representativa perquè en aquests casos la víctima acudeix poc a l’hospital. “És una situació crònica, la persona en pateix durant molt de temps”, explica Santiñà que remarca que en molts casos la situació es repeteix i “fa que molt poques vegades ens vingui una persona a demanar-nos ajuda”. Diu que només hi acudeixen si l’agressió ha estat molt violenta o si es troba en procés de separació.

Tenint en compte dades de 2014, 2015 i 2016, el 90 % de les agressions sexuals ateses al Clínic són violacions, ja sigui per via vaginal (57,33 %), anal (7,99 %), bucal (2,96 %) o sense que la víctima en tingui coneixement (22,04 %). La resta fan referència a tocaments no consentits (9,66 %). Els Mossos d’Esquadra insisteixen que sempre cal denunciar, ja que el 75 % dels casos s’acaben resolent perquè l’agressor normalment és conegut per la víctima. De fet, segons dades del Clínic, l’any passat el domicili va ser el lloc on es van produir més agressions, al davant de la via pública, de la discoteca o del vehicle.

L’atenció especialitzada del Clínic

L’Hospital Clínic és el centre de referència a Barcelona per atendre aquest tipus d’agressions. Quan hi acudeix una possible víctima, s’activa el protocol i la víctima rep l’atenció d’un treballador social, que l’insta a denunciar, d’un ginecòleg si és dona o cirurgià si és home, un infectòleg per evitar infeccions i un psiquiatra que vetlla perquè el pacient no se senti culpable i no hagi de recordar l’agressió gaire vegades. “S’intenta recollir la història de manera que evitem la repetició de preguntes. Per això el ginecòleg i el metge forense fan la visita conjuntament”, explica el doctor Santiñà. Remarca també la importància de prevenir les seqüeles psicològiques, sobretot l’estrès posttraumàtic agut que “es pot cronificar si no es tracta adequadament”.

S’amplia a 12 anys l’edat mínima per rebre informació als PIAD

Com que la meitat de les víctimes d’agressions sexuals tenen entre 16 i 25 anys, l’Ajuntament ha avançat als 12 anys l’edat mínima per poder rebre atenció i informació en els PIAD (els punts d’informació i atenció a les dones) que hi ha a cada districte. La regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, explica que estan preocupats per les dades i que cal sensibilitzar els diferents sectors, sobretot el de l’oci nocturn que és majoritàriament l’escenari d’aquests delictes. En aquest sentit, ha explicat que estan en contacte amb els responsables dels locals i també de grans esdeveniments com el Primavera Sound i el Sónar per sensibilitzar-los sobre el tema. “Volem tenir formades les persones que estan a la barra, les persones que treballen a la porta perquè també moltes noies ens diuen encara és pitjor quan denunciem que hi ha hagut una violació. Això no pot passar a la ciutat de Barcelona”, sentencia Pérez.

Com a mesures temporals, l’Ajuntament ha tornat a instal·lar un estand antimasclista a la Barceloneta, com va fer per les Festes de la Mercè de l’any passat a Montjuïc.