(ACN) El col·lectiu Micaela, que aplega treballadores de la llar i cuidadores migrades, avisa d’un augment de l’assetjament laboral contra dones russes des de l’inici de la invasió a Ucraïna. L’entitat explica que el darrer cap de setmana van acomiadar una dona de 65 anys que cuidava un senyor a Barcelona pel fet de ser russa. La vicepresidenta de Micaela, Gulnur Zamanova, assegura que “hi ha por” que la discriminació augmenti i recorda que elles no són les culpables de la guerra i que tampoc no la volen.

L’acomiaden i contracten una dona ucraïnesa

La cuidadora russa acomiadada treballava només els caps de setmana i l’acomiadament se li va comunicar aquest dissabte. “Fa unes setmanes que m’estaven fustigant fins que em van acomiadar”, ha denunciat la dona a les xarxes socials a través dels perfils del col·lectiu Micaela. La dona feia 10 anys que era treballadora de la llar i cuidadora de persones dependents.

En el seu lloc, segons ha explicat l’entitat, hi treballa ara una dona ucraïnesa. Es dona el cas, però, que tant la dona russa com la ucraïnesa es coneixien i tenien bona relació. En aquest sentit, lamenten que la família de l’home que va acomiadar la cuidadora russa reaccionessin de manera “salvatge i absurda” per “ignorància”.

Gulnur Zamanova defensa que les dones migrades russes no són responsables ni còmplices de la invasió de Vladímir Putin a Ucraïna. “No volem la guerra i no volem conflictes amb altres nacionalitats”, explica Zamanova, que insisteix a aclarir que ella, abans que russa, se sent baixkiriana, una de les repúbliques de la Federació Russa.

Por de parlar en rus

El cas que explica és, de moment, una anècdota, però tem que n’hi puguin haver més després de veure també altres cassos d’assetjament a dones russes en espais públics. En aquest sentit, assegura que algunes dones tenen por de parlar en rus en públic pels recels que això pugui generar en algunes persones.

El darrer cap de setmana ens van dir en un restaurant de Barcelona que millor no parléssim en rus entre nosaltres. Les noies tenen por
Gulnur Zamanova, vicepresidenta del col·lectiu Micaela

La portaveu de Micaela diu que mai no s’havia viscut una situació com aquesta amb cap altra de les moltes nacionalitats de les dones que formen part de l’entitat. Fins ara, explica, els problemes i conflictes que anaven sorgint els anaven solucionant entre elles, es dedicaven a ajudar a trobar feina a altres dones i a defensar els drets del col·lectiu.