Amb la pandèmia de baixa, augmenten altres infeccions respiratòries com la grip, que ja fa unes setmanes que fa estralls, especialment entre els infants. L’epidèmia de grip arriba més tard de l’habitual, com ja va passar l’hivern passat amb un pic d’infeccions respiratòries infantils que va disparar-se al juny. L’augment de contagis es nota a escoles i llars d’infants amb moltes baixes que s’acaben diagnosticant com a grip A a l’atenció primària, gràcies a un sistema de cribratge implantant als CAP.

El testatge de grip fa aflorar els casos a la primària

A l’Hospital Sant Joan de Déu han constatat que en les últimes setmanes han augmentat les consultes pediàtriques per grip infantil. En la majoria de casos, els símptomes són lleus i no han requerit ingrés hospitalari. Aquest augment de la incidència el confirma el pediatra Quique Bassat, investigador de l’ISGlobal, que aclareix que també s’està diagnosticant més grip perquè “s’estan fent proves que fins ara no es feien”. En aquest sentit, explica que la variant de grip A no està provocant més contagis “dels que són habituals” ni tampoc més greus.

El fred i la relaxació de mesures han afavorit els contagis de grip

Entre els factors que poden explicar aquest pic tardà de la grip hi ha el fred de les últimes setmanes, que pot haver afavorit els contagis. I també la mateixa pandèmia: amb la davallada de contagis de covid, apareixen altres virus respiratoris que poden ser especialment agressius en els infants amb poca immunització, després de dos anys de quarantenes i confinaments. La relaxació de l’ús de la mascareta i de les restriccions per la covid també pot haver incidit en els contagis gripals.

Està previst que els casos encara puguin augmentar en els propers dies, tot i que amb l’arribada del bon temps la grip podria remetre. Així ho creu el cap de Pediatria de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Carlos Rodrigo, que apunta al paper clau que pot tenir el parèntesi de Setmana Santa. “Quan els nens deixen d’anar a escola o la llar d’infants, es frenen els contagis de virus respiratoris”, explica. Aquest comportament és ben diferent del del coronavirus, que ha augmentat els contagis amb els contactes familiars durant les vacances.

Els antibiòtics no serveixen

Per tot plegat, els pediatres recomanen mantenir les mesures d’higiene per evitar els contagis dels més petits. Els símptomes habituals de la grip en infants són febre, mal de cap, esgotament general i també tos o mocs. En alguns casos, també pot provocar símptomes gastrointestinals com vòmits o diarrea. En general la febre sol remetre al cap de cinc-set dies, si bé els símptomes acompanyants poden persistir durant unes dues setmanes.

En tractar-se d’una infecció vírica, els pediatres recorden que els antibiòtics no serveixen per curar la grip. El millor tractament és líquids, repòs i, si l’infant ho necessita, antitèrmics i analgèsics com paracetamol o ibuprofèn per abaixar la febre.