Només el 2 % dels bombers de Barcelona són dones. És una xifra molt baixa, però és el doble que la de l’any passat, quan el percentatge es va situar en l’1 %. Aquesta dada s’ha posat en relleu durant l’acte d’homenatge als bombers jubilats, que se celebra cada any amb motiu del dia del patró del cos, Sant Joan de Déu, que serà precisament el 8 de març. Paradoxalment és la mateixa data en què es commemora el Dia Internacional de les Dones.

Les administracions estan fent un esforç per revertir la bretxa de gènere i per exemple s’ha eliminat el requisit de l’alçada i s’han adaptat les proves físiques a les bases de les oposicions. També s’han fet campanyes de comunicació per fomentar l’interès de les dones per ser bomberes i algunes de les professionals del cos estaran presents al Saló de l’Ensenyament.

Tot plegat comença a donar els seus fruits i en la darrera convocatòria de places de bombers s’hi van presentar un 31 % més de dones. El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, també ha animat les dones que ja són al cos a assumir càrrecs de comandament: “Encoratjo les bomberes del cos a fer un pas endavant”.

Noves bombes lleugeres

Durant l’acte d’homenatge als bombers jubilats també s’ha explicat que durant el 2020 els Bombers de Barcelona van realitzar gairebé 21.000 serveis. A més, s’han presentat sis bombes lleugeres noves que ja estan a disposició del cos de bombers i s’ha anunciat que abans de Setmana Santa se n’incorporaran dues més de pesants.