Després de set sessions del taller d’autodefensa feminista, veïnes del barri de Verdum que hi han assistit confessen sentir-se més segures de si mateixes, amb més recursos per afrontar una hipotètica agressió, i contentes d’haver conegut un grup de dones on trobar suport. El curs l’ha impartit la Karin Konkle, experta en autodefensa per a dones, al Casal de Barri de Verdun, però cada vegada se’n fan a molts més espais de la ciutat atesa la demanda que han suscitat aquests tallers. Konkle assegura que els casos mediàtics de violacions en grup han motivat, en part, aquest augment de l’interès perquè ha generat consciència de la realitat de les agressions. En el seu cas fa 19 anys que s’hi dedica, i diu que des de 2016 no dona l’abast.
Autodefensa amb anàlisi feminista
Aquesta experta d’autodefensa per a dones explica que, a diferència dels cursos de defensa personal que es fan als gimnasos, els seus tallers van més enllà de la part física. La Karin Konkle ofereix un marc teòric sobre comunicació, aprendre a posar límits o gestionar situacions d’estrès, entre d’altres. A banda, Konkle deixa clar que els tallers aporten també una anàlisi feminista de la violència, perquè assegura que aquesta “afecta de forma diferent segons si ets dona o home”. I aporta una dada: més del 50 % de les agressions que pateixen les dones és violència de gènere.
L’altra pota dels tallers és la part pràctica en la qual la Karin mostra diferents eines davant d’hipotètiques agressions. Ensenya a esquivar cops, a donar-ne si la persona agredida està dreta o és a terra. L’objectiu segons aquesta professora és “fugir el més ràpid que es pugui” perquè “com més s’allargui la situació més possibilitats tens de rebre”.
Consells davant d’una hipotètica agressió
Davant d’una agressió a casa o al carrer, aquesta experta en autodefensa aconsella notar la sensació del cos, dels peus a terra i respirar. També recomana aixecar les mans i posar la mà davant de la cara de l’altra persona per protegir-se i limitar la seva acció. I arribat el moment de defensar-se físicament, explica Konkle, “cridar i fer soroll pot ajudar a canalitzar la ràbia i la por i es pot atraure l’atenció de tercers“.
Karin Konkle creu que aquests tallers haurien de formar part d’un pla institucional més ambiciós d’educació en la igualtat. El d’autodefensa feminista és un dels 70 tallers amb perspectiva de gènere que anualment es programen des dels Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIADS). Durant el 2019 aquest curs es va fer en cinc centres cívics de la ciutat i la previsió és repetir-ne el mateix nombre aquest 2020. També se’n faran a casals de barri, de gent gran i de joves i en una biblioteca. A banda, també se n’imparteixen en universitats com la de Barcelona o la Pompeu Fabra.