Lamela ha incorporat la querella del fiscal contra tot l’executiu català a la investigació oberta contra al fins fa uns dies major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i els presidents de l’ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a qui la mateixa jutgessa va enviar a presó preventiva sense fiança fa dues setmanes per un suposat delicte de sedició.

La jutgessa de l’Audiència Nacional indica que del relat del fiscal es desprèn que els 14 investigats “van teixir una estratègia secessionista perfectament organitzada que es va repartir els papers entre autoritats governamentals, parlamentàries i associacions independentistes” amb l’objectiu de celebrar un “referèndum il·legal” i proclamar la independència.

Lamela argumenta que els fets que s’investiguen anaven dirigits a proclamar una República Catalana, una acció que té l’objectiu de “trencar l’organització territorial de l’estat” i que, per tant, es pot entendre com “una manera d’atemptar contra l’actual forma de govern espanyol”, fet que és competència de l’Audiència Nacional.

La decisió s’ha pres poques hores després que el Tribunal Suprem hagi admès a tràmit la querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els cinc membres sobiranistes de la Mesa pels mateixos delictes per haver permès el debat i la votació de la declaració d’independència. El Tribunal els ha citat a declarar, també, a finals de setmana: els dies 2 i 3 de novembre.