El jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu ha arxivat provisionalment la causa contra els cinc investigats per haver cremat fotos del rei Felip VI durant la Diada de l’any passat. La fiscalia els acusava d’un delicte injúries a la Corona, però el tribunal considera que els investigats “van voler expressar un ideari polític diferent” i que amb la crema no es van produir “alteracions de l’ordre públic de cap tipus”. Afegeix, a més, que no van voler “menystenir” la persona de Felip VI.

Els fets es remunten a la Diada de 2016 en la manifestació de l’esquerra independentista en què es van cremar banderes i fotografies del monarca. Els Mossos d’Esquadra van identificar cinc persones i la fiscalia els va obrir investigació per un presumpte delicte d’injúries a la Corona. Els cinc investigats, però, es van negar a anar a declarar en considerar que l’acció a la Diada formava part del seu dret a la llibertat d’expressió. Vist això, l’Audiència va dictar ordre de detenció i trasllat a Madrid dels activistes, que després van quedar en llibertat amb càrrecs.

Quatre mesos després de prendre’ls declaració, el jutge ha dictat l’arxivament de la causa en considerar que els cinc investigats van dur a terme aquesta acció de”manera individual, desorganitzada i, per tant, sense cap premeditació”. El seu advocat, Eduardo Cáliz, remarca que la fiscalia va actuar amb interessos polítics i que tot aquest procediment ha estat “un atac a la llibertat d’expressió i a l’esquerra independentista”.