CIE Zona Franca

(ACN) L’Audiència Provincial de Barcelona ha decidit reobrir la investigació d’un cas de presumpte maltractament al CIE de la Zona Franca. La sala ha admès el recurs del denunciant i cita els tres policies implicats en els fets com a investigats. La resolució judicial determina “irregularitats” en la investigació policial i per aquest motiu ordena que es torni a indagar els fets. També ha acordat amb el denunciant que se li faci un reconeixement per part d’un metge forense.  

“Irregularitats” en la investigació

Els fets es remunten a fa prop d’un any, quan l’intern del CIE va formular una queixa explicant que un funcionari de la policia l’havia fet caure per les escales i que algú l’havia arrossegat pel tram següent. Aquella mateixa nit va intentar suïcidar-se però no va poder per la intervenció d’alguns companys. Els magistrats han constatat que no hi ha imatges del moment en què l’intern cau per les escales però sí quan un funcionari l’arrossega per terra.

A més, destaquen que no s’ha proporcionat cap explicació “raonable” sobre els motius pels quals les càmeres no graven el lloc de l’agressió. Els magistrats també qüestionen les raons per les quals els metges que van fer el reconeixement no s’han identificat i denuncien que en els informes assistencials únicament es fa referència al ‘Servei Mèdic CIE Barcelona’.

Les possibilitats d’abús són “latents”

Per aquests motius, la sala ha acordat citar els tres policies com a investigats i sol·licita un informe sobre les càmeres de gravació del centre, identificar-ne els facultatius i, si n’hi ha, una còpia de l’expedient intern fet pel centre o el Cos Nacional de Policia. L’Audiència reconeix que en un context “coercitiu” com el que es troben les persones privades de llibertat, les possibilitats d’abús sempre són “latents” i afirma que les investigacions “efectives” davant de sospites de comissió de delictes són “un mecanisme indispensable”. De fet, no és el primer cop que l’Audiència ordena investigar presumptes maltractaments a interns dins el CIE.