Les mobilitzacions d'aquests últims dies a favor de mantenir d'empeus la Vil·la Urània, han culminat amb la concentració d'aquest matí a primera hora. Era el dia D, quan s'hi esperaven les màquines per enderrocar el xalet. Una seixantena de persones, inclosos familiars de l'astrònom, s'hi han aplegat amb l'objectiu d'aturar-les. Finalment, no ha calgut. JOAN PUIGDOLLERS, regidor de Sarrià - Sant Gervasi "Nosaltres de moment no enderrocarem la torre del senyor Comas. El meu compromís personal amb la família és que nosaltres ho farem en consens amb ells." Una família disposada a parlar, però que es manté ferma en la seva posició: volen que es respecti la voluntat de l'astrònom. Va deixar clar en el seu testament que volia que la vil·la es convertís en un observatori popular, una escola o bé una institució cultural. MARIONA PETIT, familiar de Josep Comas "No sé si anirem als jutjats, però sí que farem tot el que estigui al nostre abast perquè es compleixi el llegat del nostre oncle." JÚLIA SENRA, familiar de Josep Comas "El llegat és la casa torre, per tant en principi s'hauria de conservar, però estem disposats a parlar-ne. L'únic que volem és que es compleixi el que ell volia." I a més del suport d'alguns veïns i familiars, el del president del Grup Municipal d'Unitat per Barcelona, Jordi Portabella. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'UxB "Poder fer una negociació que entengui tota la peça i que defensi que això és un llegat cultural, científic, que persisteix en el temps i que enriqueix la ciutat i la seva ciutadania". El que ja se sap és que l'equipament de barri durà el nom de l'astrònom Josep Comas i Solà i hi haurà un espai reservat per divulgar l'astronomia. El que també està clar és que la finca del costat, la número 31, no ha tingut tanta sort com la Vil·la Urània. L'enderrocament d'aquest habitatge no s'ha suspès i està previst per als propers dies.

El regidor Joan Puigdollers s’ha compromès a obrir un procés participatiu per trobar el consens i decidir què es farà a la finca. Puigdollers ha volgut remarcar que el barri del Farró no disposa de cap equipament municipal i que la voluntat és construir-ne un a Vil·la Urània. El regidor tampoc ha descartat que un espai es pugui destinar a l’astronomia. Puigdollers ha negat taxativament que s’hagi pensat a construir-hi habitatges.

Els familiars de Comas i Solà estan disposats a fer tot el que estigui al seu abast per preservar l’última voluntat de l’astrònom, que va cedir l’edifici a la ciutat perquè s’hi fessin activitats culturals i de divulgació de la ciència, sobretot de la seva disciplina.

L’enderroc de Vil·la Urània ha quedat suspès fins que l’Ajuntament arribi a una solució de consens sobre el futur de la finca, situada al número 29 del carrer de Saragossa. El que sí començarà els propers dies és l’enderroc de la finca del costat, és a dir, el número 31.