L’Ateneu del Raval, el centre cultural comunitari que funciona al barri des del 2016, té, de moment, la continuïtat garantida. L’entitat ha aconseguit 19.578 euros a través d’una campanya de micromecenatge que van engegar el 4 d’octubre passat per recaptar fons per pagar el deute que havien acumulat del lloguer de l’espai.

L’Ateneu ocupa una antiga casa fàbrica per la qual paguen 3.000 euros mensuals. Aquesta xifra en el context actual de pandèmia i restriccions l’entitat no la pot assumir.  Expliquen que ara no poden fer les activitats que els permetien generar ingressos. Han demanat al districte de Ciutat Vella que faci de mediador per tal que la propietat els baixi el lloguer mentre duri la crisi sanitària.

La continuïtat no està garantida

L’Ateneu del Raval ha aconseguit recaptar, amb la participació de gairebé 445  cofinançadors entre particulars i entitats, 19.578 euros. Aquesta xifra representa gairebé sis mil euros més dels 14.000 de mínim fixats a la campanya engegada a la plataforma Goteo.org amb el lema “#SalvemLAteneu.”

L’entitat va engegar aquesta campanya per aconseguir el capital necessari per afrontar els 3.000 euros mensuals que paguen de lloguer. Feia mesos que no podien pagar-lo, ja que arran de la pandèmia no poden fer el #Vermuteneu #Solidari, una activitat amb què aconseguien el finançament per fer front al lloguer.

El lloguer, l’espasa de Damocles

L’entitat, segons assegura en Nico, està agraïda per la resposta rebuda en aquesta campanya. “Ens ha permès pagar el deute de lloguer que havíem acumulat”. Tot i això, afegeix que “la continuïtat de l’entitat no està garantida, ja que al no poder aconseguir fons tornarem a no poder pagar el lloguer. 

La continuïtat passa, entre altres coses, per una rebaixa del preu del lloguer.”
Nico, Ateneu del Raval

El districte de Ciutat Vella farà de mediador

Els gestors de l’Ateneu del Raval han demanat al districte de Ciutat Vella que els ajudi a aconseguir una rebaixa temporal del lloguer del local, que actualment arriba als 3.000 euros mensuals. Fonts de l’Ajuntament han confirmat a betevé que treballadors del districte participaran en aquesta mediació per intentar garantir la continuïtat del projecte.

Reconeixement de la feina

L’Ateneu agraeix la contribució dels particulars i entitats que han participat en la campanya. És, segons en Nico, “la manera en què el barri ens diu que l’entitat té un valor, que genera una contribució i que és la manera en què el barri reconeix la feina que fem”.

Tot i la bona resposta de la campanya, que els ha permès liquidar el deute que tenien del lloguer, ara segons en Nico, “tornarem a generar un deute nou“.

La continuïtat de l’Ateneu, segons les mateixes fonts, passa per generar diferents projectes que generin ingressos i també que la propietat accepti rebaixar el preu del lloguer.