A la rambla del Poblenou, hi ha una de les cases més singulars del barri. Alguns veïns l’anomenen la “caseta taronja” o el “bolet” de la rambla, per les diferències amb la resta d’edificis de nova construcció que l’envolten. La primera planta va ser construïda l’any 1890 i la segona, el 1937. En aquesta finca menuda hi vivia fins fa dues setmanes l’Assumpta, una veïna molt estimada al barri que va morir el 21 d’abril. Després de la seva defunció, el veïnat s’ha fet seva la façana amb missatges de condol i retrats de la casa i de la mateixa Assumpta. “Et trobarem a faltar molt”, escriu un veí. “T’estimem”, diu un altre.

L'”àvia del Poblenou”

Per a molts, l’Assumpta era l’àvia del Poblenou. Alguns veïns expliquen que era una dona que sovint els convidava a casa seva i amb qui sempre era agradable xerrar. L’Ibrahim Gaye la va conèixer l’any 2008, quan va arribar a Barcelona des del Senegal sense papers. Explica que es van trobar a la Rambla i que, quan li va dir que no tenia feina, l’Assumpta li va obrir la porta de casa seva i li va oferir feina: “Li netejava la casa, li feia el jardí, anava a comprar…”, recorda l’Ibrahim. I des de llavors que ha ajudat l’Assumpta a cuidar de la casa, fins i tot després que ella hagi mort. Ara s’hi acosta sovint per comprovar que tot estigui en ordre. “Era com si fos la meva àvia. Tots els problemes que jo tenia me’ls intentava solucionar”, detalla.

Campanya veïnal per salvar la caseta taronja

Després de la defunció de l’Assumpta, el futur de la seva casa és incert. La finca és de propietat municipal i està fora d’ordenament urbanístic, hauria de ser un espai verd. L’Assumpta hi podia viure gràcies a un acord al qual van arribar els seus familiars amb el consistori que s’extingiria quan ella morís. Ara, l’Ajuntament haurà de decidir què fa amb la casa i una de les possibilitats és que acabi anant a terra.

El veïnat ha impulsat una recollida de signatures a la plataforma Change.org per evitar que s’enderroqui i, en menys d’una setmana, n’han aconseguit més de 6.300. La impulsora d’aquesta campanya és la Susana Díez, una veïna que ja n’havia parlat amb l’Assumpta i la seva família. “Ho he impulsat perquè ja ho havia parlat amb ella”, detalla la Susana. De fet, segons aquesta veïna, l’Assumpta “tenia molt clar que el dia que morís, tirarien la caseta”.

Part del veïnat reclama reconvertir la casa en un espai per al barri. “Hi podria haver una biblioteca petita o un departament públic”, apunta Antonio Piernas, que recorda que és “un autèntic símbol del Poblenou” que “no s’hauria d’enderrocar en absolut”. Un altre veí del barri, Carles Rodríguez, hi coincideix i demana que s’hi faci, per exemple, una oficina de turisme o que la casa “sigui considerada un bé d’interès cultural o de patrimoni”.

L’AV Poblenou vol obrir un procés participatiu

El president de l’Associació de Veïns del Poblenou, Pere Nieto, considera que cal fer “un procés participatiu en què les entitats del barri i la ciutadania puguem decidir quin ha de ser el futur de la casa i els possibles usos que pot tenir“. De fet, el representant del veïnat recorda que el patrimoni d’una ciutat no és només aquell que arquitectònicament té valor sinó també aquell que sentimentalment representa moltes coses per a la gent del barri“, sobretot davant de la “profunda transformació urbana i de la pressió turística” que viu el Poblenou. “És bo preservar aquells elements que donen identitat i vida per recordar quin barri som i quin barri volem ser”, sentencia.