La Federació d’Associacions Cannàbiques de Catalunya s’ha mostrat reticent en vers la prohibició de l’Ajuntament d’obrir nous clubs de cànnabis durant un any. José Afuera, president de la Federació, ha afirmat que aquesta mesura significarà “un any més de caos” i ha reivindicat la necessitat urgent d’una normativa al respecte.

Segons Afuera, els problemes recents relacionats amb aquestes associacions es deuen a la falta de regulació i a “la alegalitat” en què es mouen aquests col·lectius. Les associacions vinculades a la Federació, però, asseguren que tenen una regulació autònoma i passen auditories internes constantment per evitar casos com l’entrada de menors o la venda a turistes.

Per això, des de la CatFAC han dit que estan oberts a col·laborar amb l’Ajuntament per “acabar amb la situació d’inseguretat jurídica” existent. En un comunicat, la federació ha fet constar l’existència d’un codi de bones pràctiques, fet públic ara fa un any, així com programes de reducció de riscos i acompanyament al consum.

Pel que fa afirmacions que situen Barcelona com l’Amsterdam del sud d’Europa, per la suposada facilitat de consum de cànnabis, la federació ha volgut deixar clar que proposa un model per defensar els drets individuals dels ciutadans així com la salut pública i la lluita contra el mercat negre.