L’Associació de Famílies (AF) de l’Institut Escola 30 Passos ha denunciat davant la Sindicatura de Greuges Barcelona i de Catalunya el Consorci d’Educació de Barcelona i el Departament d’Educació pels endarreriments en la construcció de l’edifici definitiu. Alhora, ha recollit 1.123 firmes per reclamar la nova instal·lació.

L’escola va néixer el curs 2016-2017 en barracons provisionals, al número 64 del carrer de Berenguer de Palou, al barri de la Sagrera, i fa set anys que està en aquesta situació. Les famílies denuncien que hi havia el compromís d’iniciar les obres de l’edifici definitiu el segon semestre del 2020 i que s’havien d’acabar el 2022. Expliquen que actualment encara no se n’ha redactat el projecte definitiu, tot i que se sap que anirà al costat dels barracons actuals.

A banda de denunciar els retards, l’AF també posa el focus en “els danys i perjudicis que la situació provoca en els infants, en el col·lectiu docent i en les famílies”. Les famílies es queixen que al llarg d’aquests anys s’estan malbaratant recursos i diners. L’AF calcula que fins a aquest curs escolar s’han invertit dos milions d’euros en aquesta situació provisional, ja que es destinen uns 50.000 euros al mes al manteniment i lloguer dels mòduls. Ara be, preveu que es pot arribar a un sobrecost de gairebé uns tres milions d’euros.

Alerten que encara no s’ha construït la tercera línia de barracons

Les famílies també manifesten que aquest curs 2022-2023 s’esgota la capacitat dels mòduls existents i que encara no s’ha iniciat la construcció del tercer mòdul de barracons que ha de donar resposta a les necessitats de l’augment d’alumnes. Aquesta instal·lació s’ubicarà de manera perpendicular als altres dos mòduls, en una zona on hi ha un pàrquing provisional. Amb aquesta ampliació, l’escola tindria la capacitat màxima el 2026, quan hi haurà 550 infants al centre.

Les famílies no confien en els darrers terminis comunicats

Segons l’AFA, aquest dilluns es van reunir amb el Consorci d’Educació de Barcelona i el Departament d’Educació, que els van comunicar que d’aquí a dos anys estarà fet el projecte i, d’aquí a dos més, l’edifici definitiu, però les famílies no hi confien: “Això és el mateix que ens van dir en la reunió de l’any passat i el mateix que l’anterior. Estem molt farts i estem molt decebuts”, diu en Marcos Ibañez, de l’AF 30 Passos. L’entitat assegura que continuarà amb les mobilitzacions i seguirà demanant l’institut escola “en condicions”. El centre té ara 400 alumnes en barracons i arribaran a ser uns 600 si es compleixen els terminis actuals.