Diverses veïnes del barri del Poblenou fa mesos que donen un cop de mà a les persones migrants que viuen a l’assentament que hi ha a l’espai que ocupava una benzinera a la cantonada entre els carrers de Roc Boronat i Llull. Els fan classes de llengua, els porten menjar i roba d’abric per millorar el dia a dia en aquest espai que té, però, els dies comptats. Es tracta d’una trentena de persones que viuen des de fa vuit mesos en aquesta instal·lació en desús, aprofitant que és un espai cobert.
Els veïns temen una ordre de desallotjament
L’Ajuntament havia notificat el desallotjament per a aquest dijous, tot i que, finalment, es va anul·lar. Ara bé, les persones que viuen a l’assentament i també les veïnes reconeixen que viuen amb la por que aquest llançament es produeixi en qualsevol moment en els propers dies.
Els veïns que els ajuden han explicat al betevé directe que no ha estat fàcil crear aquesta xarxa de solidaritat i tenen por que això es trenqui si els fan fora. “Hem aconseguit que hi hagi una bona convivència”, explica la Núria Martínez, una de les veïnes. Assegura també que ni l’Ajuntament ni cap altre estament els ha donat cap solució: “El problema és que no tenen on anar”.
També els preocupen els tràmits que ja han iniciat perquè les persones que viuen al assentament es puguin empadronar. “Si ara els treuen d’aquí hi ha tràmits del padró que estan a mitges i no pot començar el compte enrere perquè puguin demanar la residència”, es lamenta l’Alícia Molina, una altra de les veïnes que els dona suport.
Serveis Socials els dona assistència
Des del consistori reconeixen que, ara per ara, hi ha 65 assentaments identificats a la ciutat en els quals viuen 286 persones. Asseguren que l’Ajuntament intervé quan hi ha persones vulnerables i tenen quatre serveis específics per assistència a les persones que hi viuen. En el cas de l’assentament de l’antiga benzinera, una part important del seguiment el fa l’SDI, el servei municipal que dona atenció socials als menors i joves de fins a 21 anys que migren sols.