Ara fa un any, l'Elisabet va tenir dues bessones prematures als sis mesos d'embaràs. Una de les dues va acabar morint, després d'uns dies d'ingrés a l'UCI. Una experiència dolorosa que li ha servit per impulsar una associació amb què vol ajudar altres pares. ELISABET FARGA, presidenta d'ASPREM-HCM "El suport als pares que es troben en una situació de xoc profund pel fet d'haver ingressat els seus fills i en un risc constant de saber si el teu fill està entre la vida o la mort. I aquest suport reconforta els pares." A Catalunya un sis per cent dels nens nascuts són prematurs i la majoria se'n surten, tot i que alguns tenen seqüeles en el sistema respiratori o motor. Aspectes que es podran investigar amb uns estudis específics que es volen impulsar des de la Maternitat del Clínic. "Tindrem un personal dins la unitat que es veurà incentivat a fer un estudi, que potser no es veia amb cor de fer perquè no tenia temps o diners, però clar, si tens finançament i recursos, doncs això ajuda." Sobre la taula, investigar noves formes d'ingrés hospitalari que permetin més privacitat, com ja es fa als països nòrdics. Una fórmula, a més, que millora el pronòstic mèdic del nounat. FRANCESC BOTET, cap de Neonatologia de l'Hospital Clínic "Fins i tot van a habitacions individuals amb incubadora i tot el que li cal al nen i pares estan tots ingressats compartint totes les hores amb el nen i passant totes les hores amb el nen." L'entitat proposa que, com ja es fa a la Maternitat, els pares puguin accedir les 24 hores del dia a totes les Ucis de neonats i que, si ho necessiten, puguin parlar amb un psicòleg.

L’Associació de Prematurs de l’Hospital Clínic-Maternitat (ASPREM-HCM) vol convertir-se en el referent per als pares de nadons prematurs. La seva presidenta, Elisabet Farga, destaca que volen poder ajudar-los en un moment en què viuen “un xoc profund i els seus fills estan entre la vida i la mort”. Tot sovint els nadons prematurs passen mesos ingressats, una experiència dura que molts pares ara poden compartir  i posar en comú.

Aquesta nova entitat veu la llum amb l’objectiu d’avançar en la recerca de la prematuritat i de convertir la Maternitat de l’Hospital Clínic en un “exemple d’excel·lència”, en paraules de Farga. Es per això que es vol crear un catàleg d’estudis centrats en la prematuritat. També s’aposta pel micromecenatge per finançar els estudis dels professionals del centre amb l’objectiu que avancin en la investigació d’aquest camp mèdic.

Els naixements prematurs, en augment

Segons l’Hospital Clínic, un 6% dels nadons són prematurs. La xifra va en augment, segons confirma el cap de Neonatologia, el doctor Francesc Botet. Ho atribueix al fet que cada cop es retarda més el moment de ser mare i, a més, les teràpies de fertilitat afavoreixen els parts múltiples, que tot sovint són prematurs. Assegura que també hi influeixen factors externs com l’estrès. Aquests nadons tenen els òrgans immadurs, fet que fa que en els primers dies molts tinguin afeccions pulmonars, cardíaques o del sistema digestiu. Alguns arrosseguen en els primers anys de vida complicacions. Per això és important que se’n faci un seguiment pediàtric constant fins als dos anys i, en molts casos, fins als set.

Des d’ASPREM-HCM es vol treballar per unificar els protocols a totes les UCI neonatals de Catalunya i que, com a la Maternitat del Clínic, els pares puguin accedir-hi les 24 hores del dia. A més, que també puguin fer-ho els germans. L’entitat demana que aquestes unitats tinguin també un psicòleg per atrendre els pares. I que s’estudiïn noves fórmules d’ingrés hospitalari, com ubicar els nadons i els pares en habitacions individuals amb tot l’equipament necessari. Una iniciativa que ja funciona en alguns països del nord d’Europa i que, segons el Dr. Botet, afavoreix la creació del vincle del nadó amb els pares i també pot millorar el pronòstic mèdic del nadó. Aquesta iniciativa, ara per ara, es veu difícil per “l’estructura i distribució dels hospitals catalans”.