Alumnes de quart d’ESO de l’Escola Súnion organitzen un concert a la Sala Apolo el 5 de juny per conscienciar sobre la síndrome d’Asperger. Entre la desena de grups que hi actuaran hi ha El Niño de la Hipoteca, Carlos Sadness, PAWN Gang i Senyor Oca. La iniciativa s’emmarca en una campanya de comunicació més àmplia que també inclou càpsules de vídeo, cartells i difusió d’aquest trastorn de l’autisme a xarxes socials i mitjans de comunicació. Tot va néixer a partir de l’assignatura Projecte Solidari, que s’imparteix a 120 alumnes de l’Escola Súnion. Els estudiants han tingut el suport de la Fundació Friends, una entitat que ajuda joves amb la síndrome d’Asperger i amb problemes de comunicació social, relació i empatia.

L’assignatura Projecte Solidari fa tres anys que es cursa a l’Escola Súnion. El professor Marc Ibáñez explica que la matèria consta “d’una vessant en el terreny professional, en què els alumnes participen en una campanya de comunicació, i una altra vessant en el terreny emocional”. Ibáñez destaca que l’objectiu en aquest cas és “entendre quina és la realitat d’aquestes persones amb Asperger i què ens pot aportar a tots el fet de ser més empàtics”.

La Violeta Broggi és una de les alumnes de quart d’ESO que ha participat en aquest projecte.  Destaca que gràcies a l’assignatura Projecte Solidari han descobert com afecta l’Asperger les persones que en tenen i com es pot empatitzar amb elles prenent consciència que “són gent com nosaltres però amb característiques socials diferents”.  També explica que organitzar un concert solidari “és la manera més efectiva d’arribar al públic jove”.

Senyor Oca és un dels grups que actuaran en el concert que es farà el 5 de juny a la Sala Apolo. De fet, un dels integrants d’aquesta banda assegura que “no van tenir cap dubte” de participar-hi, ja que ell és infermer a més de músic i coneix bé la síndrome d’Asperger. PAWN Gang és una altra de les formacions que participaran al concert. Teuma, un dels seus cantants, també ha treballat amb persones amb Asperger i assegura que “són gent plena de sorpreses que et fan pensar en tu mateix”.

Al concert del 5 de juny, a més del Senyor Oca i PAWN Gang també actuaran Carlos Sadness, Lágrimas de Sangre, Animal, El Niño de la Hipoteca, Ambkor, Sr Wilson & The Defenders, Ladilla Rusa Hora de Joglar.

Durant la durada de l’assignatura Projecte Solidari els alumnes han comptat amb l’ajuda de la Fundació Friends, que treballa amb joves amb síndrome d’Asperger i problemes de comunicació social, relació i empatia. La directora d’aquesta entitat, Consuelo Ibáñez, explica que aquest trastorn de l’especte autista afecta ja l’1 per cent de la població i “és un problema creixent”. Assegura que a Barcelona són uns 15.000 afectats i a tot Catalunya al voltant de 75.000 persones.

Per conèixer més sobre l’Asperger podeu consultar l’especial de betevé sobre les condicions de l’espectre autista.