En el Centre de Col·leccions del MUHBA, a la Zona Franca, s’està fent la primera fase de documentació i tractament de les ofrenes que els ciutadans van portar espontàniament a la Rambla després dels atemptats del 17 d’agost. S’ha tingut en compte el punt exacte on es va recollir cadascun, dels prop de 150 que hi havia al passeig, des d’ubiacions relacionades amb víctimes, fins a llocs significatius passant per espais espontanis.

L’objectiu final és que aquesta documentació passi a ser de consulta pública de tota la ciutadania un cop s’hagi tractat. A banda dels espais memorials també es conservaran els llibres de condolences que en els dies posteriors als atacs van recollir fins a 18.000 signatures i dedicatòries dels ciutadans. Signatures que s’estan digitalitzant per poder-se incloure a l’arxiu municipal.

Des que es van retirar els homenatges i dedicatòries just al punt on ara torna a ser visible el mosaic de Joan Miró, l’espai memorial es va traslladar a l’inici de la Rambla, al darrere de la boca de l’estació de metro. A mitjà termini, l’Ajuntament també preveu que la Rambla tingui algun tipus de senyalització memorial per explicar els fets i homenatjar les víctimes. Un memorial que s’inclourà en l’execució del pla especial de la Rambla, ara ja aprovat.

5.000 objectes recollits

Al centre de col·leccions han arribat 155 caixes amb tota mena d’elements que no són textos, com dibuixos, peluixos, joguines i objectes personals. Es calcula que s’han recollit uns 5.000 objectes i que d’aquests, el 75 % són peluixos. Els tècnics els identifiquen amb etiquetes i fotografien.

27 capses de documents escrits

La nit del 28 al 29 d’agost es van recollir 27 capses amb documents escrits en diferents llengües. El primer tractament que reben és de conservació preventiva. Molts d’ells estan deteriorats pel fet d’haver estat exposats a l’exterior, amb brutícia o amb la tinta esvaïda, i també per haver conviscut amb les espelmes que molts ciutadans van portar als punts d’ofrenes, amb cremades o taques de parafina. Després d’una primera neteja, els documents s’aplanaran, es posaran en sobres i carpetes i es digitalitzaran. També es digitalitzaran els llibres de condolences que es van poder signar a l’Ajuntament després dels atemptats.

30.000 litres d’espelmes

L’entitat La Llavor, que acull persones sense llar i familiars de malalts de la Vall d’Hebron, i dones de centres penitenciaris s’ocuparan de convertir els més de 30.000 litres d’espelmes que s’han recollit de la Rambla en uns nous models commemoratius.