L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa aquest dissabte Carrers en joc, zones prioritàries de joc per promoure l’ús lúdic de places i carrers propers als esplais i caus. Es tracta d’una iniciativa perquè els infants usuaris d’aquestes entitats guanyin espai de lleure a l’espai públic. De moment, es farà tots els dissabtes als districtes de Gràcia i Sants-Montjuïc. L’estrena del primer dia a Gràcia, a la plaça del Sol, ha estat una mica caòtica, perquè els monitors i infants s’han trobat que no s’ha delimitat o senyalitzat l’espai reservat per a aquesta activitat.

Sense tanques en l’estrena a la plaça del Sol

Els carrers i places que faran servir els esplais i caus han estat acordats entre les entitats i els districtes. I el projecte s’ha dissenyat perquè es delimitin i se senyalitzin amb uns cartells amb la imatge i nom del projecte.

No obstant això, els primers usuaris d’esplais de Gràcia que han arribat a la plaça del Sol no s’han trobat cap tipus de senyalització ni tampoc tanques que delimitessin l’espai reservat. Les monitores sí que tenien els cartells, però no els han pogut col·locar. Per això, la plaça ha continuat ocupada per l’activitat habitual de dissabte: terrasses de bars i infants a les zones de joc.

Primer dia de ‘Carrers en joc’ a Sants-Montjuïc

En canvi, a Sants-Montjuïc sí que s’ha delimitat l’espai reservat amb tanques i s’han pogut col·locar els cartells que identifiquen la prova pilot del Carrers en joc.

Guanyar espais dignes per als infants

L’objectiu d’aquesta proposta és visibilitzar la tasca dels caus i esplais, i pal·liar el dèficit d’espais dignes que denuncien. Carrers en joc ha arrencat amb la prova pilot que es farà tots els dissabtes fins al desembre i que beneficiarà 1.208 infants en el primer trimestre del curs 2022-2023. Després del tret de sortida als districtes de Gràcia i Sants-Montjuïc, s’estendrà també a Ciutat Vella durant el mes de novembre.

Educar mitjançant el joc

Pel regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, “la ciutat ha de ser jugable per a tots els infants, no només per als més petits que ja fan ús de les àrees de joc, també per als infants i adolescents d’entre set i 17 anys que fan un joc més divers”. “Amb el suport de les entitats de lleure hem de poder fer una ciutat més de tots”, ha afegit.

L’activitat que fan comporta una educació en valors mitjançant el joc, mitjà a través del qual s’educa. Aquest és un projecte impulsat des del Departament de Joventut, en què col·laboren altres agents municipals, equipaments i veïns i comerciants dels tres districtes, i hi participen un total de 14 entitats.