És la primera cursa en què participen. Han decidit fer esport per agafar aire enmig dels exàmens de segon de Batxillerat. S'emporten l'imprescindible: una T-10, el DNI i el tiquet per a la beguda. Van al centre de la ciutat en transport públic, una rutina per a un diumenge poc convencional. Abans de començar els corredors aprofiten per trobar-se... alguns s'ha apuntat a la cursa per manifestar el seu descontentament. Abans del tret de sortida s'han hagut de moure algunes motocicletes per fer lloc als més de 70.000 corredors participants de la cursa més multitudinària de la ciutat. Petits, grans, gossos, colles de cultura popular... no hi ha faltat ningú. A les 10 s'ha obert al trànsit el passeig de Gràcia, i a poc a poc, els corredors han anat arribant. SERGI AGUILAR "Estic content perquè no he caminat, l'he fet corrent. En general, valoració molt positiva." Una hora i mitja després de l'inci de la cursa, el bullici de gent continua al centre de la ciutat. I és el moment que els corredors van a buscar l'avituallament.

A les 9.30 h, l’alcalde, Xavier Trias, ha donat el tret de sortida de la 35a Cursa El Corte Inglés, amb una participació rècord de 72.047 persones inscrites. Per davant, un recorregut de 10,76 km que travessa el centre de la ciutat. La 35a edició de la Cursa El Corte Inglés, que se celebra amb el lema “Escalfa’t, arriba la cursa”, fa que se superin els dos milions de corredors de la prova atlètica popular, que va començar el 1979 i fins avui ja havia tingut més de 1.960.000 participants.

Aquest any la carrera vol difondre la tasca de la Fundació Ictus, que treballa per la prevenció i l’actuació ràpida per evitar les conseqüències de les malalties vasculars. Per això, a la plaça d’Urquinaona, la fundació ha instal·lat un punt d’informació i de recollida de fons per finançar les seves activitats i la recerca per millorar la diagnosi i el tractament d’aquesta malaltia.

Però a la cursa més popular també hi ha corredors que participen amb tota mena de samarretes reivindicatives. A la sortida, els que més s’han deixat veure han estat un centenar de treballadors públics, vestits amb samarretes negres de dol per la mort del servei públic de salut, entre d’altres. El seu objectiu era deixar-se veure enmig d’una activitat saludable com aquesta per reivindicar una sanitat pública de qualitat.

També la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca convidava a córrer la cursa amb samarreta verda per sumar-se a la primavera verda contra els desnonaments d’habitatges i per la dació en pagament de les hipoteques que no es poden pagar.

Però no tots els col·lectius que han pres la sortida de la Cursa El Corte Inglés tenen un caràcter reivindicatiu. També hi hem pogut veure, per exemple, els tabalers i diversos grups de cultura popular del Poble-sec, o una comparsa d’immigrants veneçolans que arrencaven a córrer coberts amb la seva bandera.

Totes aquestes manifestacions i la participació de gent de totes les edats i condicions físiques, alguns amb gossos o en bicicleta o patinet (fora de competició), fan que la Cursa El Corte Inglés continuï sent una rua popular a més d’una cursa atlètica. Avui, els participants més joves de tots anaven als cotxets infantils que, empesos pels seus pares, tancaven la massa de gent que fins a les 12.35 h ha recorregut els carrers de l’Eixample i Montjuïc.


Foto: @CarlesTuron