La finalitat d’aquesta nova iniciativa és rebre informació detallada sobre, per exemple, si tenen malalties i van al metge, si han patit agressions, si es troben en situació administrativa irregular o no, i si els han molestat pel fet de dormir al carrer. Aquest tipus de dades, segons ha informat Arrels, és important per després incidir políticament i desenvolupar accions i recursos més eficients.

Segons ha explicat Ferran Busquets, director d’Arrels Fundació, es “vol establir el grau de vulnerabilitat d’aquestes persones i les situacions en què es troben o s’han trobat, és a dir, preguntarem per exemple si tenen targeta sanitària, si han tingut alguna dificultat amb algun agent social, com podria ser algun hospital, si hi van regularment, o si han tingut problemes amb els cossos de seguretat”.

En el recompte fet el 18 de maig es van comptabilitzar 941 persones sense llar que pernocten als carrers de Barcelona. Era la quarta vegada que es feia un cens tan exhaustiu però el d’aquest any ha estat el més minuciós. La xifra constata, en tot cas, un augment respecte a l’any passat, quan se’n van detectar 892. Gairebé 2.000 persones més s’allotgen en equipaments municipals i d’entitats socials o pensions.

Tant el recompte com l’enquesta són dues eines complementàries per a l’atenció de les persones sense llar ja que, d’una banda, es dimensiona la realitat, mentre que, de l’altra, s’aconsegueix informació detallada per afinar polítiques i recursos. Aquest és el primer cop que a Barcelona es fa un cens d’aquestes característiques de persones sense llar i es preveu poder parlar amb més de 300 persones. La iniciativa s’emmarca en una prova pilot que es porta a terme en altres ciutats europees com Brno, Londres i València. Les dades recollides amb el consentiment dels participants en l’enquesta formaran part d’un cens que tindrà dos nivells de treball i servirà per actuar de forma local. Les dades, a més, seran comparades amb les d’altres ciutats europees.