La crisi sanitària i social derivada de la covid-19 ha fet augmentar el nombre de persones que dormen al ras. Arrels Fundació informa que, durant el 2020, ha atès un total de 2.617 persones a Barcelona, una xifra lleugerament superior a la del 2019 i un 47 % més elevada si es comparen amb les dades de fa cinc anys. A més, de totes les persones que han acompanyat, més de 1.100 les ha atès per primera vegada.

L’equip de carrer d’Arrels ha visitat 671 persones de manera continuada, un 27 % més que durant l’any anterior, i ha intensificat l’acompanyament. Durant l’estat d’alarma van posar en marxa un equip d’emergència paral·lel que, cada vespre, sortia per lliurar “kits” higiènics, així com àpats i certificats per evitar sancions, i que va visitar altres 496 persones.

Allotjament estable a 235 persones

El centre obert ha acollit 2.138 persones i s’hi ha adaptat els serveis i l’aforament al nou context per la covid-19. Es van haver de reduir el nombre de dutxes i serveis higiènics (unes 500 persones beneficiades durant el 2020 respecte a les 958 durant el 2019).

D’altra banda, han assessorat presencialment gairebé 800 persones, la majoria de les quals feia poc que vivien al carrer o que estaven a punt de quedar-se sense llar. A més, han garantit l’allotjament estable a 235 persones. Per aconseguir-ho han comptat amb el suport de 423 persones voluntàries. “Uns dels objectius que ens plantegem com a entitat per a l’any 2021 és el d’implicar la ciutadania i les xarxes comunitàries”, ha explicat el director de la Fundació, Ferran Busquets.

“Els recursos de l’operació fred no són solucions”

L’Ajuntament té habilitades en la fase preventiva de l’Operació Fred 2.900 places nocturnes. D’aquestes, 400 llits es van habilitar a finals de novembre, com ja es fa des de fa tres hiverns. Algunes d’aquestes places ara per ara estan lliures, ha explicat el consistori. Per Busquets, el motiu és que les solucions temporals per a les persones que viuen al carrer no són un solució i considera que cal apostar per solucions definitives. “Per ells és un problema perquè anar uns dies i tornar a sortir una altra vegada, vol dir tornar a començar, i tornar a començar al carrer és una situació molt dura”, ha conclòs el director de l’entitat.