JORDI ARMADANS, director de la Fundació per la Pau "Durant el 2011 les vendes als països implicats en les revoltes àrabs es van triplicar respecte al 2010. Tot i que hi va haver algunes revocacions, la sensibilitat i la mirada preventiva a aquests països va ser molt escassa per part del Govern espanyol."

Les ONG que impulsen la campanya “Armes sota control” són Greenpeace, Amnistia Internacional, Fundació per la Pau i Intermón Oxfam i han elaborat un informe en què analitzen les vendes espanyoles d’armes durant el 2011. Arran d’aquest estudi les organitzacions denuncien que la crisi econòmica serveix d’excusa al Govern per incrementar les exportacions del sector i asseguren que fan prevaler els interessos comercials per sobre dels drets humans.

L’estudi també destaca la gran quantitat d’exportacions de material de defensa sobretot als països àrabs, per valor de més de 2.500 milions d’euros el 2011. Les organitzacions asseguren que moltes d’aquestes operacions no són justificables des de la perspectiva de la llei de comerç d’armes i per tant, possibilitarien la vulneració de drets humans als països de destinació. Malgrat tot “Armes sota control” remarca que el Govern ha seguit exportant material al nord d’Àfrica i el Pròxim Orient, principalment a l’Aràbia Saudita, però també a altres regions com Egipte o Bahrain.

Tot i que les organitzacions admeten que últimament el Govern ha revocat algunes llicències d’exportació, segueixen reclamant més transparència. Volen que es compleixi de manera preventiva la llei sobre el comerç d’armes per tal d’evitar conflictes, i que es reforci el control de les exportacions que posin en perill els drets humans.