La comunitat d’armenis de Barcelona ha demanat a l’Ajuntament i TMB que retirin de forma immediata la publicitat sobre l’Azerbaidjan que hi ha en algunes marquesines de la ciutat. L’associació Ararat assegura que en les imatges dels anuncis hi apareixen fotografies de llocs com Artsaj (a Nagorno Karabaj, territori en disputa entre els dos països) o Sushi, envaït per les forces del govern azerí la tardor del 2020. Davant d’això, els armenis residents a Catalunya consideren que es tracta de publicitat “enganyosa i provocativa” que impulsa l’odi contra la seva comunitat.

En un comunicat difós a les xarxes, l’entitat Ararat apunta que la publicitat s’ha vist en marquesines gestionades per l’empresa JCDecaux situades en mitjans de transport de la ciutat. Per això, i en una ciutat com Barcelona, que l’entitat considera “referent en la defensa dels drets humans”, demanen al consistori que no pot permetre “propaganda oficial del govern dictatorial de l’Azerbaidjan”. Sobre aquest estat veí, els armenis lamenten que tot i el cessament del foc signat continua fent retencions il·legals de persones, tortures i vexacions, invasions i activitats militars en territori impropi.

Precisament per exigir la retirada d’aquests missatges publicitaris, un usuari ha impulsat una iniciativa a la plataforma Change.org que, de moment, ha recollit gairebé un miler de signatures. “Aquests mateixos pòsters van ser retirats ràpidament del metro de Londres i espero que JCDecaux faci el mateix amb els de Barcelona”, apunta el text.

ERC demanarà explicacions a TMB

La publicitat de l’Azerbaidjan ha arribat ja a l’Ajuntament. El regidor d’ERC Max Zañartu va qualificar de “lamentable” un anunci a la parada de metro de Liceu que mostra el missatge “La primera república a l’est”, tot recordant l’anomenat Dia de la República de l’Azerbaidjan (28 de maig). “Exigirem explicacions a TMB sobre propaganda bèl·lica de règims autocràtics al metro“, ha dit en un tuit.

Els anuncis s’han vist en altres estacions com Hospital Clínic o Joanic, tal com mostren les imatges compartides per alguns usuaris a les xarxes socials.