L’alcaldessa, Ada Colau, i la directora General de Diversitat Sexual i Drets LGTBI, Boti G. Rodrigo, han entregat la Medalla d’Or a la Promoció dels Valors d’Igualtat a Armand de Fluvià. La distinció ha estat atorgada pel Ministeri d’Igualtat per la seva implicació amb els valors d’igualtat i de lluita contra la discriminació per raó d’orientació sexual i identitat de gènere.

Durant l’entrega de la distinció, Colau ha celebrat el reconeixement i l’ha defensat per “una vida de lluita pels drets del col·lectiu LGTBI”. “Armand de Fluvià és un referent i un exemple“, ha dit. De la seva banda, Rodrigo ha assegurat que De Fluvià és “representant de la memòria i la història de la lluita LGTBI d’aquest país” i que és gràcies al seu esforç i valentia que es pot viure en llibertat a dia d’avui.

Una vida contra la discriminació LGTBI

Armand de Fluvià va ser un dels fundadors del Moviment Espanyol d’Alliberació Homosexual (MELH), l’any 1970. Va ser una reacció clandestina a la Llei sobre Perillositat i Rehabilitació Social del govern franquista, que declarava les persones homosexual com un perill social. Començava així la lluita del moviment LGTBI a Espanya.

També va formar part de la creació d’altres entitats com la Coordinadora de Fronts d’Alliberament Homosexual de l’Estat Espanyol (COFLHEE), el Casal Lambda i la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB).

La seva lluita per la igualtat dels col·lectius LGTBI també s’ha traduït en la publicació de diversos articles i llibres com ara: ‘S.I.D.A. Maledicció bíblica o arma letal?’ i ‘El moviment gai a la clandestinitat del franquisme (1970-1975)’.

De Fluvià va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2000, la Medalla d’Honor de Barcelona el 2008 i la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona el 2015 pel paper que va tenir en la recuperació de l’escut de Barcelona.