Els carrers del barri de Can Peguera tenen pintades bona part de les places de l’àrea verda que entrarà en funcionament a mitjans de juliol. A part de senyalitzar-se a terra els nous estacionaments, s’ha col·locat unes creus amb pintura groga davant les portes de les casetes que s’ubiquen en carrers amb voreres molt estretes. Aquesta mesura és una de les peticions del veïnat, que fins ara tenia dificultats per entrar i sortir dels habitatges perquè alguns vehicles hi aparcaven just al davant.

En un primer moment molts veïns va ser reticents a l’arribada de l’àrea d’estacionament regulat al barri. Tanmateix, durant les sessions que es van fer amb l’Ajuntament de Barcelona i BIMSA van aconseguir introduir-hi alguns canvis. “D’una banda, s’ha aconseguit doblar l’oferta de places per estacionar que ens van proposar en un començament, i, d’altra banda, s’han alliberat els espais davant de les portes“, explica en Pep Ortíz de l’AV de Can Peguera.

“Si et planten un cotxe a la porta no pots sortir de casa”

Alguns veïns ja disposaven d’aquesta senyalització a l’entrada de les cases que ara s’ha estès per a la resta del barri. “La mida de les voreres és molt estreta en molt carrers i si et planten un cotxe a la porta no pots sortir de casa amb un carretó d’anar a comprar o un cotxet”, comenta la Nerea Palacio, veïna del carrer de la Fonteta.

Els veïns expliquen que, tot i que els veïns del barri acostumen sempre a deixar un forat buit davant les portes, molts conductors que no són del barri no eren conscients de les molèsties que generaven. “En ocasions era impossible sortir perquè, fins i tot, els cotxes o furgonetes es muntaven damunt la vorera, i si els deies alguna cosa s’emprenyaven amb tu”, recorda la Mari Carmen Damian, veïna de Can Peguera.

Aquests vehicles havien causat també problemes als veïns a l’hora de renovar els electrodomèstics o mobles grans. Una imatge habitual era trobar també cadires a la calçada per dissuadir els conductors d’aparcar davant les portes. “Hi ha molta gent gran que no podia sortir i, fins i tot, hi ha hagut casos en què la llitera de transport de les ambulàncies ha hagut de passar per damunt dels vehicles“, explica la Selene Garcia, veïna Can Peguera.

Una solució provisional en espera de la reforma del barri

La mesura és una solució provisional que resol el problema fins que es materialitzi el pla de futur de Can Peguera. El barri està pendent d’una reforma integral que el dotarà d’equipaments, rehabilitarà els habitatges i reurbanitzarà també els carrers. Amb el pla de futur la fesomia dels carrers canviarà de dalt a baix.

En aquest sentit, els veïns demanen que, un cop arribi el moment, es plantegi un àrea d’aparcament exclusiva per als residents de Can Peguera. “Al pla de futur tots els carrers amb vorera estreta seran de plataforma única. Això és un 90 % del barri. Per aquest motiu estem ara demanant la possibilitat que, d’una manera consensuada i civilitzada, els residents hi puguin aparcar”, explica en Pep Ortíz.

Les piscines inflables substitueixen els vehicles

Amb la nova regulació dels aparcaments al barri de Can Peguera, alguns veïns han guanyat alguna cosa més que una millora en mobilitat als carrers. Aquests dies de calor han aprofitat els forats a la calçada per treure piscines inflables per refrescar-se a la porta de casa.

“Hem aprofitat ara que han pintat i no hi ha cotxes per treure la piscina perquè els més petits de la casa estiguin fresquets”, explica la Selene Garcia. No és l’única veïna que ho ha fet. A pocs metres, la Mari Carmen Damian també n’ha tret una altra perquè el seu net pugui jugar amb l’aigua. Una escena que no sorprèn la resta de veïns de Can Peguera, un barri que, tot i pertànyer a una gran ciutat, recorda poblet de cases baixes.