L’equip d’arquitectura ON-A, dirigit per Jordi Fernández i Eduardo Gutiérrez, ha presentat el projecte Parc blau, que imagina la transformació del Port Vell en una gran zona verda amb platges i amb alguns molls. La proposta, que veuen realitzable, s’ha presentat dins del Model-Festival d’Arquitectures de Barcelona, que se celebra del 5 al 15 de maig. El el marc d’aquest festival, han ideat una intervenció de realitat augmentada que tapa el monument de Colom amb un arbre mirador.

Es tracta d’un gran arbre metàl·lic inspirat en una alzina, de 100 m d’alçària, amb vegetació. Al voltant del tronc, s’hi situen plataformes elevades totalment accessibles perquè els visitants puguin contemplar les vistes de Barcelona i la biodiversitat de l’arbre. Els arquitectes descriuen la proposta com “l’arbre colonitzador” símbol de l’obertura del port a la ciutat i com a punt d’accés al parc que s’imaginen al Port Vell.

L'”arbre colonitzador” és una de les propostes de realitat augmentada que es poden veure “in situ” a través del telèfon mòbil i un codi QR coincidint amb el Model-Festival d’Arquitectures. A banda, hi ha també cinc instal·lacions efímeres en punts cèntrics com la ronda de Sant Antoni, la plaça de Catalunya o la plaça d’Idrissa Diallo.

Fusió de platja, port i ciutat

El Parc blau pretén que Barcelona guanyi espai verd “obrint el port a la ciutat”. Segons l’equip d’arquitectura, el 80 % del perímetre del port és inaccessible i creuen que tot l’espai es pot convertir en un gran parc per connectar el Raval i la Barceloneta amb zones per passejar, nedar, fer esport o prendre el sol. De fet, la proposta converteix una part del moll de Pescadors i el de Sant Bertran (al costat del World Trade Center) en una platja amb illes artificials.

També es planteja transformar el passeig de Colom i el Moll de la Fusta en un passeig verd en ziga-zaga que tindria continuïtat per tot el port des del monument de Colom fins més enllà del moll de Pescadors, que s’imagina connectat a través d’una passarel·la amb el moll Occidental, on ara hi ha tallers de reparació de vaixells. La proposta manté l’espai per a embarcacions a banda i banda del moll d’Espanya, com fins ara.

Les actuacions previstes a la zona

Si mai aquesta proposta es pren seriosament des de les administracions, caldrà veure com encaixa amb els projectes ja anunciats. És el cas de la reforma del moll de Pescadors amb la nova llotja que ha presentat el Port de Barcelona o la transformació del moll d’Espanya quan s’enderroqui l’IMAX i els cinemes del Maremagnum (ajornat per la Copa Amèrica de Vela). El consistori vol mantenir l’activitat marítima i de reparació a la zona en el pla d’impuls de l’economia blava.