Entre els dies 30 de maig i 3 de juny, L’Aquàrium acull el Simposi Internacional sobre Proliferacions de Meduses. El comitè organitzador local està format per científics especialitzats de l’Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), entre els quals es troba Verónica Fuentes, investigadora de l’ICM-CSIC, i que ha alertat, en una entrevista a BTV, que l’augment de meduses no només afecta el Mediterrani, sinó també la costa d’Austràlia i Àsia.

Fuentes ha explicat  que la proliferació d’organismes del plàncton gelatinosos, com les meduses, causa desequilibris a la resta de la cadena alimentària, ja que aquests s’alimenten de larves d’altres espècies de peixos. A més, afirma que l’augment de meduses té impactes importants sobre l’economia de les piscifactories i del turisme. Per contra, també ha dit que la costa barcelonina està poc afectada per l’afectació d’aquests animals, ja que només entre el 7 i el 10 % de dies d’estiu es detecta presència de meduses a les platges de la ciutat.

Uns 250 investigadors de 38 països assisteixen a aquesta trobada. De les edicions realitzades fins ara, diuen els organitzadors, aquesta és la que té una major assistència i nombre de treballs presentats. El programa inclou 130 presentacions orals i més de 100 pòsters.

La celebració d’aquest simposi va néixer de la demanda tant social com científica d’unir esforços per comprendre i buscar solucions a un dels fenomens més destacats de les últimes dècades en els oceans, la proliferació de meduses i altres organismes del plàncton gelatinós. Aquestes proliferacions, segons els experts, són a causa del canvi climàtic global i la influència de l’home en els oceans que provoca contaminació, construcció d’infraestructures, escalfament dels oceans, eutrofització i sobrepesca.