Reunió del Consell Interterritorial de Salut

La proposta que van pactar dimarts al vespre la Comunitat de Madrid i el Ministeri de Sanitat s’ha aprovat aquest dimecres amb 13 vots a favor, una abstenció i cinc en contra, un dels quals el de la Comunitat de Madrid, que aquest dimecres ha canviat de posició. També hi han votat en contra Galícia, Andalusia, Catalunya i Ceuta.

El pacte preveu aplicar els mateixos criteris per limitar la mobilitat territorial a tots els municipis espanyols amb més de 100.000 habitants que tinguin uns indicadors de contagi de coronavirus elevats. Concretament, quan la taxa d’incidència sigui de 500 per cada 100.000 habitants durant els últims 14 dies, les PCR positives estiguin per sobre del 10 % i l’ocupació a les unitats de cures intensives (UCI) en el conjunt de la comunitat superi el 35 % de pacients amb covid-19.

En les ciutats que compleixin aquests paràmetres es reduiran les reunions a un màxim de sis persones i es limitarà l’aforament als espais de culte a un terç i a l’hostaleria a la meitat. A més bars i restaurants hauran de tancar a les 12 de la nit.

Illa diu que és obligatori i Madrid es rebel·la

Segons ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, els detalls de l’acord es publicaran al BOE en els propers dies en forma d’ordre ministerial i s’aplicaran de manera immediata a 10 municipis de Madrid, incloent-hi la capital de l’estat, perquè són les poblacions que ara mateix compleixen aquestes condicions. Tot i el vot en contra de les cinc comunitats, el ministre ha recalcat que l’ordre és de compliment obligatori.

Tot i això, el conseller de Salut de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, considera que l’acord no és vàlid perquè no ha estat consensuat i ha insinuat que Madrid no l’acatarà.

Catalunya creu que genera confusió

La consellera de Salut, Alba Vergés, ja havia manifestat poca estona abans el desacord del govern català amb aquestes mesures ja que considera que els paràmetres d’actuació entren en conflicte amb els que ja s’havien definit a Catalunya. El Procicat ha previst, de fet, que a Catalunya s’apliquin les restriccions previstes en aquest acord abans d’arribar a nivells epidemiològics tan elevats. Vergés també ha lamentat que aquest acord genera confusió entre la ciutadania.