La llei que despenalitzava l’eutanàsia va entrar en vigor el 25 de juny del 2021. Un any després, a Catalunya 60 persones se n’han beneficiat. L’associació Dret a Morir Dignament (DMD), que des del 1984 demanava que es legislés, fa una valoració positiva de l’aplicació, tot i que considera excessius els 47 dies que passen de mitjana entre que s’inicia el procés fins que la resolució és positiva.

“És una llei que té uns terminis molt llargs. 47 dies, quan estàs al final de la vida, són molts dies”, afirma Cristina Vallés, la presidenta. Vallés entén, però, que aquest llarg procés és “garantista” i “dona tranquil·litat als professionals sanitaris“. El procediment comença quan la persona demana ajuda per morir a un professional sanitari. Aquest haurà de signar-ne el consentiment informat. Tot seguit, i amb una separació de 15 dies, el demandant haurà de fer dues sol·licituds més. Finalment, arriba la resolució. “Per als professionals mèdics és un canvi de paradigma. Si ens fixem en el que diuen després, quan han acabat: ‘Entrem en el procés amb por i en sortim en pau'”, afegeix Vallés.

Per als professionals mèdics és un canvi de paradigma. Si ens fixem en el que diuen després, quan han acabat: ‘Entrem en el procés amb por i en sortim en pau’
Cristina Vallés, presidenta de l’associació Dret a Morir Dignament

Tranquil·litat també per als futurs sol·licitants

“Quan una persona sap que té assegurat el final, els dona una tranquil·litat per assumir l’últim temps”, comenta Vallés. Una situació molt diferent, diu, de la que es vivia abans de la llei en la qual la persona vivia els darrers anys o mesos pensants en l’angoixa i el dolor final.

Un any de la llei de l’eutanàsia en xifres

Durant aquest primer any en vigor de la llei de l’eutanàsia a Catalunya, s’han rebut 137 peticions —101 a Barcelona— i, d’aquestes, 78 han estat aprovades. Finalment, 60 persones han pogut morir dignament, la resta són 18 sol·licitants que es van fer enrere i nou que van morir abans. Albert Tuca, el president de la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya (CGAC), assegura que el procés aporta “seguretat al sol·licitant i als professionals implicats en l’atenció” i indica que totes les sol·licituds són verificades per almenys tres metges (responsable, consultor i membre de la CGAC) i un jurista (membre de la CGAC).