La presència de dones en el sector tecnològic i sobretot en els càrrecs directius continua sent minoritària. L’Ajuntament ha presentat una mesura de govern amb una cinquantena d’actuacions per combatre l’escletxa digital de gènere. La mesura està dotada amb dos milions d’euros, que s’aplicaran en els propers tres anys.

Algunes de les iniciatives ja s’han posat en marxa i se’n comencen a veure els primers resultats. La tinenta de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha explicat que s’han seleccionat una cinquantena de dones usuàries de diferents serveis municipals a les quals s’ha ofert la possibilitat de fer un curs intensiu de programació.

També s’organitzaran cursos de reciclatge per a dones de més de 45 anys, professionals que en algun moment de la seva vida laboral han hagut d’aturar-se per agafar permisos de maternitat o de cura d’un familiar i requereixen una actualització de la formació.

“Hem de trencar l’imaginari que la tecnologia és cosa d’homes. Els hem de dir a les nenes que la tecnologia també és cosa seva per poder arribar on vulguin”, ha dit l’alcaldessa, Ada Colau. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha dibuixat amb xifres l’escletxa digital: “De tots els professionals de l’àmbit tecnològic, només el 8,6 % són dones. Per contra ja s’ha començat a veure que hi ha un interès creixent per la formació digital: “El 40 % de les persones que s’inscriuen en cursos de formació tecnològica a Barcelona Activa són dones”.

La programació també és cosa de dones

L’acte de presentació de la mesura de govern ha comptat amb la presència de la directora de WomenWhoCodeBarcelona, Berta Devant, que ha volgut reforçar el missatge que “la programació és menys d’homes del que tothom es pensa. És una eina que et permet crear el que vulguis. Tothom hi hauria de tenir accés”. Devant ha recomanat apuntar-se als cursos de Barcelona Activa i també associar-se a algun dels 16 grups de dones en tecnologia que actualment hi ha a Barcelona: “Juntes som més fortes”, ha conclòs.

També ha parlat la coordinadora mèdica del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia Reproductiva de l’Hospital Universari Vall d’Hebron, Elena Carreras, que ha explicat alguns exemples de per què és tan necessària una visió femenina en la tecnologia: “Perquè ningú no ha pensat en un aparell per fer mamografies que no aixafi el pit i faci mal, i perquè tot el material quirúrgic no s’adapta a les mides de les mans femenines”.

Onada feminista el 8-M

L’acte per donar a conèixer la mesura de govern també ha servit per presentar el cartell de la campanya per al dia 8 de març. És una obra de l’artista Carmen García Huerta, que simbolitza l’onada del moviment feminista a la ciutat. Aquest any la pandèmia impedirà que es pugui celebrar una manifestació i al seu lloc es convocaran concentracions estàtiques.