Escolta aquesta notícia

Josep Antoni Torralba va néixer a Gràcia el 7 d’agost del 1973. Explica que la seva vinculació amb la cultura popular del barri va començar de ben petit, abans de néixer: “Tan bon punt la meva mare va baixar a les festes de Sant Medir amb les meves germanes quan estava embarassada de mi”, relata. Ja de més gran, Torralba recorda recollir caramels “com un boig” durant la festa de Sant Medir.

Precisament, ara és president de la Federació de Colles de Sant Medir. La seva vinculació directa amb la festa va començar quan un amic el va animar a participar en la colla L’Amistat de Gràcia. Poc després, l’any 1992, tots dos van fundar la seva pròpia colla: la Tradicional de Gràcia. I des de llavors, Torralba n’és el president.

Participa en moltes entitats i iniciatives culturals

De fet, el Torri, nom amb què el coneixen a la Vila de Gràcia, ha participat en moltes entitats i iniciatives del barri i són poques en què no ha col·laborat d’una manera o altra. Està a la junta del Centre Moral, havia estat al G6 —grup en què s’aplegaven entitats culturals i històriques de la Vila de Gràcia—, forma part dels Trabucaires de Gràcia i participa en els Castellers de la Vila de Gràcia. A més, ha format part de l’associació cultural del diari L’Independent i va presidir la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia. També ha participat en el guarniment dels carrers durant la Festa Major de Gràcia.

“Es nota que era un poble que intenta continuar sent un poble”
Josep Antoni Torralba, president de la Federació de Colles de Sant Medir

Mantenir les tradicions populars, un repte compartit

Com a amant i defensor de la cultura popular, un dels temes que preocupen a Torralba és assegurar el futur de les tradicions. Ell creu que una part important per garantir-ne la continuïtat està en les mans dels mateixos veïns: “Cal que hi participin per tal de mantenir-les al llarg dels anys”.

Però d’altra banda, segons el president de la Federació de Colles de Sant Medir, la continuïtat de les festes també depèn de les administracions i les modificacions que fan als reglaments. Torralba critica que a vegades es fan canvis sense tenir en compte les tradicions i entitats. I lamenta que en els darrers temps ja hi ha hagut alguns canvis de normatives que han dificultat la celebració de més d’una festa popular.

Un barri on sempre hi ha activitats i festa

Torralba creu que no es pot parlar de la Vila de Gràcia sense tenir en compte tota l’activitat que passa en els seus carrers i places, ja sigui gairebé cada dia o tots els caps de setmana. Per ell, hi ha una clara diferència entre aquest barri i els altres de la ciutat, i és el tarannà del veïnat, que sempre té ganes d’estar al carrer i muntar alguna activitat. “Nosaltres, quan ens diem hola, ja estem pensant què podem fer per omplir el carrer o fer alguna festa”, explica, orgullós de ser gracienc. I afegeix: “Es nota que era un poble que intenta continuar sent un poble”. De fet, no és la primera vegada que alguna de les entitats gracienques fa broma del tema i sovint utilitzen l’expressió “Baixem a Barcelona”.

Comparteix a: