L’any de les Olimpíades de Barcelona també va ser el del tancament de les galeries Via Wagner. Des de llavors, ha plogut molt, però l’edifici de les galeries segueix sense ús. Aquests 28 anys estan passant factura a l’immoble i als veïns de la zona els preocupa. Fa anys que demanen que es posi remei a la situació i que s’arreglin les jardineres elevades de l’edifici, que cauen a trossos.

“Cada vegada que plou, les jardineres han d’aguantar més pes i s’estan col·lapsant. És un problema greu“, explica Bartolomé Criado, president de l’Associació de Veïns i Comerciants del Turó Parc. Els veïns del barri asseguren que hi ha despreniments de la façana contínuament. I expliquen que encara els amoïna més perquè molt a prop hi ha un parc infantil i una escola bressol. Per ara, l’Ajuntament ha obert dos expedients a la propietat pel mal estat de les façanes, que actualment estan en tràmit.

Un centre de dia per a la gent gran

Una de les queixes reiterades de l’associació veïnal és la falta d’equipaments al barri i, per això, fa temps que demanen a l’Ajuntament que exerceixi el dret de tempteig i retracte i compri una part de les antigues galeries Via Wagner per convertir-ho en un centre de dia per a la gent gran.

Una propietat complicada

Durant les últimes tres dècades, l’edifici ha tingut diverses ocupacions, un incendi el 2003 i hi ha hagut una plaga de rates. Ara, però, està desocupat.

La propietat actual diu que el deteriorament de l’edifici és, en part, també culpa de l’Ajuntament perquè assegura que molts projectes no s’han pogut tirar endavant perquè el consistori no els ho ha permès. L’argument per rebutjar els projectes, expliquen, ha estat que la plaça de Wagner és un pati d’interior d’illa i no s’hi pot accedir des de la plaça (tot i que quan eren les galeries Via Wagner es feia). A més, la propietat diu que l’única manera d’accedir a l’edifici és per la plaça, ja que no es pot fer ni pel carrer de Bori i Fontestà ni pel de Beethoven.

Una altra problemàtica ha estat la gran quantitat de propietaris de l’edifici de 3000 m². Actualment, la majoria de locals pertanyen a una companyia inversora, però encara queden alguns propietaris que no es posen d’acord en el preu de venda i, això, diuen, complica tirar endavant qualsevol projecte.

Xarxes de protecció

Aquest dijous,  la propietat ha col·locat xarxes de protecció a les jardineres de la façana per prevenir possibles accidents a causa de despreniments. La propietat ha explicat a l’associació de veïns i comerciants del Turó Parc que properament traurà els arbres de gran volum de les jardineres, així com també retirarà els aparells d’aire condicionat.

Galeries en desús

Les antigues galeries Via Wagner no són els únics establiments d’aquest tipus que han viscut temps millors. Alguns han reobert com a supermercats ―com les antigues galeries Numància reconvertides en un Aldi o les galeries Berlín que ara són un Ametller Origen― i altres s’han especialitzat, com les Galeries Maldà.