Un equip d’investigadors de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació “la Caixa”, en col·laboració amb l’hospital Clínic, ha comprovat que els nivells d’anticossos IgG enfront la proteïna Spike del SARS-CoV-2 es mantenen estables almenys fins set mesos després de la infecció.

A més, també han observat que en molts casos el nivell d’anticossos fins i tot augmenta. “De manera sorprenent, en el 75 % de les persones es va veure fins i tot un augment d’anticossos IgG anti-Spike a partir dels cinc mesos, sense cap evidència que haguessin estat reexposades al virus”, explica Gemma Moncunill, coautora sènior de l’estudi.

En l’estudi hi han participat 578 persones, totes personal sanitari de l’hospital Clínic. En quatre moments diferents, compresos entre el març i l’octubre del 2020, se’ls va mesurar el nivell i tipus d’anticossos IgA, IgM o IgG enfront sis antígens diferents del SARS-CoV-2.

El refredat comú podria protegir contra la covid-19

En tots els participants a l’estudi també es van analitzar els anticossos contra quatre coronavirus més, causants del refredat comú. En aquest sentit els investigadors apunten que aquests anticossos podrien conferir una protecció creuada vers la COVID-19.

Així, les persones que es van infectar tenien nivells més baixos d’anticossos contra els virus del refredat comú. A més, les asimptomàtiques tenien més anticossos contra el refredat comú que les que van passar la malaltia amb símptomes. “Tot i que la protecció creuada per immunitat preexistent als coronavirus del refredat comú encara no s’ha confirmat, podria ajudar a explicar la susceptibilitat tan diferent de la població a la malaltia,” assenyala Carlota Dobaño, investigadora d’ISGlobal.