Queden pocs dies per les Festes de la Mercè 2021 i l’Ajuntament està ultimant els detalls del dispositiu de seguretat coordinat entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. Un dels reptes principals serà evitar les macrobotellades que s’han vist al llarg de l’estiu a Barcelona. Els cossos policials tindran l’ull posat a partir de la mitjanit perquè temen que hi hagi un gran nombre de persones que ocupin l’espai públic per consumir alcohol un cop s’acabin les activitats programades, com ja va passar durant les festes majors de Sants i de Gràcia.

Per això, a les nits s’activarà la Unitat de Reforç d’Emergències i Proximitat (UREP) de la Guàrdia Urbana, que es va crear per absorbir les funcions d’ordre públic després que el consistori va dissoldre la unitat d’antiavalots. També hi haurà agents de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d’Esquadra que actuarà en coordinació amb la policia local.

Segons ha explicat el tinent d’alcalde en Seguretat, Albert Batlle, aquests equips faran una tasca preventiva de vigilància i actuaran en cas que hi hagi espais massificats. Va ser un dispositiu que es va veure durant la Festa Major de Sants i que va haver d’actuar diverses nits, principalment al Parc de l’Espanya Industrial, on es van congregar milers de persones. Allà, una de les nits hi va haver aldarulls i enfrontaments amb la policia.

Espais perimetrats i controls d’accés

La Guàrdia Urbana també ha previst perimetrar alguns espais i fer controls d’accés a les zones d’escenaris, que implicaran revisar les bosses dels assistents. Fa uns dies enrere, l’intendent major del cos i Albert Batlle van explicar que es preveuen aplicar un dispositiu de seguretat diferent al de Sants i Gràcia, sobretot tenint en compte que la Mercè es fa a tota la ciutat.