El cap dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra ha declarat aquest dimecres al Jutjat d’Instrucció número 1 pel cas de la noia que va perdre un ull en les protestes contra l’empresonament del raper Pablo Hasél. Ho ha fet com a testimoni i en la seva declaració ha admès que les armes amb projectils d’escuma no són d’alta precisió i ha contradit la tesi que van mantenir els Mossos d’Esquadra quan van fer el canvi de les pilotes de goma, prohibides a Catalunya, a les bales de ‘foam’.

El responsable de la Brigada Mòbil també ha assegurat que el protocol d’ús dels projectils d’escuma dels Mossos, el qual duu la seva signatura, compleix les especificacions dels fabricants, una afirmació que l’advocat de la víctima, l’acusació particular, ha desmentit. El lletrat Xavier Muñoz ha detallat que la policia catalana dispara des d’una distància de 20 metres, com en el cas de la noia ferida als aldarulls de la Via Augusta, mentre que el fabricant diu que a menys de 30 metres els trets poden ser molt lesius.

Aquest dimecres també estava citat a declarar el responsable de l’armeria de la policia catalana però no ho ha fet per problemes de salut. Qui sí ha parlat ha estat un fotoperiodista que va ser testimoni dels fets i que, de fet, va captar el moment en què es va disparar el tret que suposadament va impactar amb la jove i també va fotografiar l’escopeter. Segons ha explicat Muñoz, durant la declaració s’ha fet un buidatge de les imatges que va fer aquella nit amb la seva càmera.

Irídia assegura que el jutge investigarà també un sergent de zona

La propera data que s’han previst declaracions és dimecres, 1 de juny, quan s’ha tornat a citar el responsable de l’armeria que aquest dimecres estava de baixa i a un tercer investigat. L’advocada de l’acusació popular, que exerceix el Centre de Drets Humans Irídia, Anaïs Franquesa, ha destacat que s’hagi inclòs un tercer imputat, que és el sergent encarregat de la Brigada Mòbil sobre el terreny a la zona on va passar tot.

Inicialment, el magistrat va descartar investigar-lo però Irídia va recórrer la decisió a l’Audiència de Barcelona, qui l’ha admès amb el suport de la fiscalia: “El sergent, que era el màxim comandament en aquella zona concreta, declararà com a investigat en aquest cas. Després ja es veurà si va a judici o no”, ha dit.

Els fets van passar el 16 de febrer, durant una manifestació contra l’empresonament del raper Pablo Hasél a la via Augusta. El moment en què la jove va rebre un impacte a l’ull va ser enregistrat per una periodista de betevé, que es trobava al mateix punt. A més de la dona, a les imatges també es veu la línia d’escopeters més propera a la ferida, que estava actuant a la cruïlla del carrer de Bosch amb la via Augusta.

Mesos després dels fets, la dona que va perdre l’ull i el Centre de Drets Humans Irídia van presentar una querella contra dos escopeters dels Mossos, que ara s’està investigant al jutjat. Les acusacions els atribueixen un presumpte delicte de lesions amb pèrdua d’un òrgan principal, amb un agreujant de prevalença de caràcter públic. Tots dos van declarar com a investigats al jutjat el 14 d’octubre, el mateix dia que la dona ferida va donar també el seu testimoni.